En fråga till er

Publicerad 2014-09-29 11:39:00 i Livet,

 
Det känns som att det enda jag säger är att det händer mycket just nu. Men det är ju faktiskt så, att det händer väldigt mycket just nu. Jag har precis tagit mig igenom en helg av förkylning, under vilken jag har haft lite för roligt för att kunna förvänta mig att bli frisk. Utgång i fredags som fick rösten min att låta som en ofrivillig Batman, middag med Crispins faster vilken jag viskade mig igenom, och pubquiz med bästa gänget om Harry Potter igår.
 
Idag och imorgon ska jag på callback för en musikal som jag hoppas, hoppas få medverka i, i veckan öppnar val till studentrepresentanter(i vilken jag ställer upp som representant för politikklassen), samt på torsdag ska jag på jobbintervju. Mitt bland det ska jag hinna plugga ca 8 timmar per dag. Och åh vad jag älskar att ha det just precis såhär.
 
Men jag märker att jag har mindre och mindre inspiration att blogga, helt enkelt för att jag - mitt i allt - har svårt att komma på vad av allt jag ska skriva om. Så jag slänger ut en fråga till er läsare, i förhoppningen att ni snälla svarar, om vad ni vill läsa om? Random tankar och påhitt, flytta-hemifrån-tips, flytta-till-england info, hur engelska universitet funkar, politiska åsikter, stickningsinstruktioner, fler recept? Alla åsikter och konstruktiv kritik mottages tacksamt.
 

Recept: Curry med rostad aubergine

Publicerad 2014-09-29 11:27:11 i Livet,

 
 
Jag älskar, älskar, älskar aubergine. Verkligen älskar. Och att ha flyttat ihop med en fellow lover of the aubergine, innebär ett ständigt kulinariskt äventyr i att försöka hitta nya sätt att få med den i maten. För aubergine funkar så bra till så mycket - den är helt outstanding till ost och tomatsås, fyller upp vilken gryta som helst och förhöjer en wok med sin hjärtiga konsistens. Och nu har vi även funnit att den gör en fantastisk curry, vars(studentanpassade) recept jag ville dela med mig. Det intressanta i just detta recept, är hur auberginen rostas i ugnen innan den rörs ned i curryn, vilket ytterligare förstärker auberginsmaken när den blandas med tomater, kardemumma, koriander och kokosmjölk.
 
Curry med rostad aubergine
2 pers
 
Du behöver:
 
1/2 Aubergine
2 tomater
1 gul lök
3 nävar spenat
 
1 vitlöksklyfta
Lite ingefära
1 chili
2 tsk kardemumma
2 tsk koriander
1 msk currykrydda(turmeric här i England)
 
Ris för 2 pers
 
Kokosmjölk
 
1. Skär upp auberginen i centimetertunna stickor, och förrosta i ugnen på 200°C tills de får en fin textur - ugnefär 15-20 min.
2. Hacka upp löken och stek tills mjuk. I med vitlök, ingefära, chili, koriander, salt och peppar. Låt gosa till sig. Rör sedan i curryn och låt den ty sig till löken i en härlig, ockrafärgad röra. Häll sedan i spenaten och stek tills den krympt till mjuk, mörkgrön konsistens.
3. Hacka upp tomaterna, och häll i röran tillsammans med kokosmjölken och auberginen. Rör om väl, tills att kokosmjölken färgats jämnt av den gula curryn.
4. Koka på lagom värme i ca 15 min, för att koka bort vätska och låta smakerna samlas. Smaka av med kryddor, salt och peppar.
5. Under tiden, gör iordning riset så som du själv föredrar det.
 
Klart!
 

We ♥ Falafel

Publicerad 2014-09-25 23:36:00 i Livet,

Brighton är full av fantastiska affärer och butiker, restauranger och pubar, alla varav jag vill besöka. Och idag tog jag min kära Crispin under armen genom höstiga Brighton för att prova ett litet falafelhak, som heter We ♥ Falafel. Det är kort sagt ett perfekt lunchställe: billigt, vegetariskt och väldigt nära hem. Jag valde falafelwrap med halloumi, hummus, sallad och rödbetsfalafel, som för övrigt var himmelskt gott, Crispin detsamma fast med vanlig falafel. De avnjöts sedan i en lugn park mitt inne i The North Lanes, och var en del av en sådan där fin höstdag mitt i livet.
 
 
 
 
 
 
Translation: Today, I was joined by this handsome man for a lunch at We ♥ Falafel - and it was heavenly.

Tankar från en säng

Publicerad 2014-09-24 17:10:37 i Livet,

Idag har varit en kort stund i skolan för mig, då jag var inne för en timmes seminarium men sedan åkte hem för att parkera mig i sängen och stanna där. Och med sällskap av te, datorn, diverse texter om politisk historia samt några sporadiska besök på youtube, är det där jag tillbringat större delen av dagen.
 
Jag har kort sagt tillbringat dagen åt att öva på sådant som jag är dålig på: att prioritera mig själv, och att tacka nej. Den senaste veckan har jag tackat ja till rugbyträningar, auditions, möten, träffar, socials, utekvällar och clubbing - men idag tackar jag nej till ett politiskt möte och debatt om the scottish referendum.
 
Det är verkligen något jag finner vara så himla svårt, att låta mig ta det lugnt och tillåta mig stå över saker. Att inte ta chansen, att inte alltid vara på topp. Men saken är ju den, att man är inte alltid på topp. Och jag har dessutom en hel del text att läsa om Storbritanniens politiska historia tills imorgon. Så idag stannar jag hemma och läser, och tar världen med storm imorgon istället.
 
 
 
 
(Vi har förresten bokat datum för när min syster kommer hit och hälsar på ♥)
 
Translation: About spending a day at home, taking a break with some tea and reading course literature.
 

Om lycka

Publicerad 2014-09-22 10:56:00 i Livet,

Det är mörkt, och dina benmuskler värker efter dagens rugbyträning. Framför dig ser du ryggtavlan på han den där som du älskar så, den blinkande röda lampan under sadeln och hur fort han vindlar ner för backen. Du trampar på, trots träningsvärk, och viner förbi skogen på högra sidan. Skogen som du och han promenerade igenom för snart ett år sedan, när du var här och hälsade på och nöp dig i armen för att förstå att det var på riktigt.
 
Klockan närmar sig 12, en söndag innan skolan börjar, och ni har precis varit på en frågesport om friends tillsammans med dina nya, fina vänner. Utav alla i puben kom ni på andra plats, och vann en runda dricka som ingen egentligen ville ha men som ni ändå drack upp, glada och stolta. Ni har ätit upp två tallrikar nachos på rekordtid. Du har haft så kul.
 
Cykelns bromsar klagar högt när ni närmar er stoppljuset, och väglampornas ljus skapar mönster på asfalten framför er. Du stannar bredvid honom, i väntan på grönt. Och mitt där, i en vägkorsning mitt i England mitt i natten, känner du dig så lyckligt lottad att få vara precis där, precis då.
 
 
Translation: About feeling just so, so lucky.
 

Om skor och intervjuer

Publicerad 2014-09-20 16:45:00 i Livet,

 
Dessa fina älsklingar blev levererade hem till oss häromveckan, då jag efter mycket velande bestämde mig för att införskaffa dem. Att å ena sidan vilja spara pengar, men å andra vara helt förälskad i skor, är en svår balansgång. Eller, egentligen så är det ju himla najs. Jag hade på mig dem på the Pier Party, vilket innebar stående, gående och dansande i 6 timmar. Som ni nog förstår, var det ingen vidare idé att ha på sig dessa helt nya skor för det. Men fin var jag.
 
Annars har jag i veckan haft två väldigt viktiga intervjuer, som av någon anledning var bokade på samma dag. Den första var en intervju för National Insurance Number, något som man måste ha för att lagligt få arbeta i England. Jag var så nervös. Av någon anledning hade jag hamnat på en sida innehållande massor med avskräckande exempel på hur ansökningen kunde gå fel, och var så rädd för att det skulle hända mig. Så rädd att jag, bara för att inte bli sen, kom till Jobcentreplus en halvtimma för tidigt. Men nervositeten var helt i onödan - jag behövde knappt visa någonting förutom passet, intervjuaren var snarare en väldigt trevlig person som fyllde i en blankett och tjugo minuter senare hade jag ett papper med texten "får arbeta i England" på. Bara sådär.
 
Den andra intervjun var för mitt drömjobb - att få arbeta för the Students' Union på Sussex Uni. Students' Union är i princip en elevkår, en gigantisk sådan, som blandannat äger en rad med barer och affärer på campus. Att vara anställd som student hos dem, innebär att vara anställd med superschyssta villkor, arbetstider och lön samt superroligt att vara på campus även när man jobbar. Det var en gruppintervju tillsammans med drygt 50 andra personer, där alla var så snabba, duktiga och professionella, och där lilla jag gjorde så gott jag kunde. Jag gick hem vetandes att jag gjort mitt bästa, men med den skavande vetskapen att många där gjort så mycket bättre ifrån sig än jag. Och igår fick jag mejlet att jag utav de 300 som intervjuats inte var en av de 48 utvalda att bli anställd. Jahapp. Tråkigt, men nog överlever jag det. 
 
Ja, livet går upp och ned. Och även om materialistiska ting inte ska ta över livet så kan det ibland vara trevligt att trösta sig efter ett tråkigt besked med att man åtminstone har väldigt, väldigt fina skor.
 
 
 
Translation: About my new shoes and two interviews, one which went great, and one which went... not as great. And with the point being, that a pair of new shoes - as materialist as they are - still can cheer up after a not-as-great an interview.
 

Grillkväll och fyrverkerier

Publicerad 2014-09-20 12:24:48 i Livet,

Igårkväll arrangerade University of Sussex en grillkväll för alla freshers, dit man kunde komma för lite grubb, någon öl samt för att umgås med sina nya bekantskaper på en robust bänk eller grön gräsplätt. Jag och Crispin drog dit vid kl. 7, och fann campusområdet utanför biblioteket och Falmer Bar fullsmockat med människor som umgicks och njöt av kvällen. Bland alla dem, fanns även mina nya vänner - och vi hade en himla trevlig kväll allesammans, med öl, skratt, fyrverkerier och hamburgare.
 
 
 
 
 
 
 

Freshers' Week

Publicerad 2014-09-18 18:07:00 i Livet,

Torsdag och sex dagar av freshers' week har redan gått. Jag har varit fullt upptagen vad som känts som 25 h per dygn med diverse fantastiska upptåg - akustisk kvällande, partande, öldrickande, köande, informerande, föreläsande, lära kännande(jag hittar visst på ord nu) - som alla varit jätteroliga ochlett till väldigt god sömn varje natt då man blir så himla trött av allt nytt som händer hela tiden. Mycket har enbart upplevts, men en del har faktiskt fångats på bild.
 
 
I måndags hämtade jag ut mitt Student ID för University of Sussex, och kände mig så himla cool. Det fungerar som både ID och bibliotekskort, vilket innebär att jag nu kan blippa mig igenom de automatiska dörrarna till bibblan 24 timmar om dygnet samt lämna fram ett student ID när jag beställer alkohol på universitetets barer.
 
 
I tisdags var det Brighton Fair - en mässa där typ alla barer, pubar och restauranger från vad som kändes hela UK på plats på campus, och lämnade ut SÅ mycket gratis grejer. Gratis pizza, gratis wok, gratis dricka, gratis chips - behövde inte betala för mat på hela dagen, vilket ju är himlans najs. Här är förresten tre av mina nya fina vänner, Chelsea, James och Laura, med dagens skörd i famnen.
 
 
 
Igår var det Freshers' Fair, vilket är en mässa där alla Societies från skolan - det finns 168 - ställer upp bord och presenterar vad de gör. Studenterna får sedan gå runt, prata med dem och skriva upp sig för att bli medlem i de societies som man gillar. Jag gick helt bananas och som ni kan se fick jag väldigt många informationslappar att ta med hem, då jag nu är medlem i bl.a. Harry Potter, Doctor Who, Game of Thrones, Women's Rugby, Students for Asylum Refugees, Politics, International Relations - societies som alla möts upp till och från, har socials i pubar och ser på film eller typ debatterar om något intressant ämne. Så coolt.
 
 
 
Mötte även upp med Crispin en stund för lite tid bara vi - samt en Sontarankaka från Doctor Who Society.
 
 
Och på väg hem efter en lång dag av upptåg fick jag ett sms från Crispin som berättade att några stora lådor från IKEA levererats under dagen - iiih vad kul! Det är resultatet av ett presentkort som jag fick i studentpresent, vars innehåll nu håller på att monteras upp och placeras ut i lägenheten. PS det blir så fint DS
 
 
Och här är också världens godaste Ratatouille som vi åt häromdagen. Älskar Crispins matlagning så mycket.
 
Slutligen så ska alla ikväll ut till Palace Pier för Party - den har visst reserverats enbart för studenterna på University of Sussex - och jag är så taggad på att åka bumper cars så det finns inte. Jag älskar verkligen Freshers' Week.
 

Welcome Party

Publicerad 2014-09-16 12:21:58 i Livet,


Nu rullar livet på, och har gått från 0 till 73 på nolltid. I söndags började ju min Freshers' week, i och med att jag och Chelsea tog mod till oss och drog in till campus för att skaffa vänner samt för att partaja på Sussex Unis välkomstparty för alla förstaårare. Första stoppet var en meet-up för alla som lever utanför campus, vilket i princip innebar att ingen kände någon annan, alla var lika nervösa och alla ville lära känna varandra. Vilket blev så himla trevligt, och när det var dags för välkomstpartyt några timmar senare, innebar det att min grupp på två expanderats till typ 7 härliga nya bekantskaper.
 
Välkomstpartyt var för övrigt SÅ kul. Det var i ett gigantiskt cirkustält utomhus, med pizzadelivery och barer överallt, och musik precis hela kvällen. Bland annat DJade Hodor från Game of Thrones - har fortfarande inte kommit över det - och vi dansade vid staketet typ natten igenom. Sådan himla rolig start på det akademiska året, och så himla kul att det är en hel vecka av liknande aktiviteter och roliga upptåg kvar. Jag ÄLSKAR att gå på universitet.
 

Lördagen innan skolan börjar

Publicerad 2014-09-14 16:21:00 i Livet,

Idag var min första dag av "freshers' week" - välkomstveckan för alla förståaårsstudenter på University of Sussex, och jag har ägnat dagen åt att upptäcka Campuset tillsammans med en vän. Ikväll ska vi in till campus för välkomstparty med Hodor från Game of Thrones som DJ samt ett social event tillsammans med alla andra studenter som inte lever på Campus. Jag är så himla taggad och glad över hur bra vi har det och hur kul det känns, men nog om det: i dagens inlägg tänkte jag främst dela med mig av bilder från den trevliga gårdagen. 
 
 
Dagen började på bästa sätt, jag upptäckte att Sainsburys' säljer Oatley chokladhavremjölk - typ heaven on earth.
 
 
Sedan tog denna stilige pojke med mig ut på lunch, då det var den 13e och alltså vår månadsdag. Jag vet inte hur många andra par som 17 månader in i ett förhållande firar månadsdag, men vi är fortfarande så nya vid hur fantastiskt det är att få fira den tillsammans och inte över Skype. Och när Crispin dessutom ville fira genom att bjuda ut mig, så kan jag ju inte tacka nej till det.
 
 
Vi åt VÄRLDENS godaste lunch på ett indiskt ställe kallat Indian Summer, detta är en kött Thali - i princip en blandning av massor med goda röror och grytor tillsammans med ris och olika bröd. Det var verkligen så himla gott.
 
 
Fin restaurang också.
 
 
Sedan tog vi en promenad tillbaka genom The Lanes, ett område med supersmå och trånga gator fullspäckade med juvelerarbutiker och designerkläder blandat med glass och andra söta överraskningar.
 
 
Vi stötte blandannat på en helt fantastisk gammal bokaffär med hyllor på hyllor med gamla böcker.
 
 
Och drömde om outtömliga rikedomar framför detta fönstret med otaliga sorters fudge som luktade helt fantastiskt.
 
 
Denna helg råkar det även vara Brighton food market, vilket hade slagit upp stånd mitt inne i stan - till vänster kan ni se träden som växer på baksidan av Brighton Pavilions trädgård - och vi tog god tid på oss att kolla runt bland alla häftiga intryck. 
 
 
Mmmm.
 
 
Jag har för övrigt fått nipper på örter och blommor, och köpte med mig en persilja och en timjan att plantera hemma i köket. Älskar att laga mat med färska örter, det gör sån skillnad i smak.
 
 
 
Sedan promenerade vi tillbaka till lägenheten efter en hellång dag ute bland Brightons fina gator och butiker. Hej glad tjej med örter i handen och Thali i magen.
 
 
Och slutligen fick en helt magisk solnedgång från vårt sovrumsfönster avsluta Lördagen, en av mina sista dagar innan tiden som Universitetsstudent börjar på riktigt.
 

Valet 2014

Publicerad 2014-09-13 12:24:00 i Livet,

Hej hörni, visst kommer ni ihåg att det är val imorgon? Och visst kommer ni ihåg att använda er röst till att skapa ett Sverige som vi, våra barn, våra barnbarnsbarn kan vara stolta över?
 
En röst till valet innebär en röst åt ena eller andra hållet. Det ena hållet, innefattar hat, misstankar, exkludering och rasism. Det andra hållet, innefattar kärlek, humanitet, förståelse och acceptans. Och om vi ser tillbaka på historien, kan vi se vart båda de hållen leder. Hat och exkludering, ledde under början av 1900-talet till förintelsen, i slutet av 1900-talet till folkmordet i Rwanda. Kärlek och acceptans, ledde under början av 1900-talet till att kvinnor inte längre var ägodelar, utan människor i sin egna rätt, och i slutet av 1900-talet till att homosexuellas kärlek lagstadgat var jämlikt med heterosexuellas, och äntligen kunde leva sina liv tillsammans med deras älskade - något som de så länge förvägrats. Kärlek och acceptans har även lett till att Sverige idag är ett land öppnare än många andra, med ett parti som prioriterar miljö som möjligt tredje största, med potentialen att få ett feministiskt parti in i riksdagen och med 7 riksdagspartier utav 8 som vägrar befatta sig med rasister och den exkludering som det partiet uttalat vill lagföra i Sverige. Och minns att varje röst emot hat, är en röst för kärlek. Och röster för kärlek är precis vad Sverige behöver just nu.
 
Så kom ihåg att rösta, kom ihåg att rösta med hjärtat, och kom ihåg att kärlek är den starkaste magi som finns, även i mugglarvärlden.
 

 
 
 

En kjol

Publicerad 2014-09-12 21:25:34 i Livet,

En av mina favoritaffärer i Brighton är den vintagefyllda To be worn again, vars lokaler fyllda med fantastiska tylldrömmar, härliga kjolamazoner och rustika manchesteridyller i princip är hur jag definierar himlen, hade häromveckan utförsäljning med 50% på allt. Så med ena handen på en budget som föredrar att inte tunnas ut mer och andra handen på hjärtat som skulle älska ytterligare något fint vintageplagg, smög jag in där och kom ut med en helt fantastisk rutig kjol. Den var dock liite för tajt i midjan, så den har sedan dess vilat i garderoben tills att jag fått tid att sy om krokarna - vilket så råkade ske idag. Så nu sitter den som en smäck, och jag är så glad över att få välkomna denna till min garderob.
 
 

En dag i livet

Publicerad 2014-09-12 19:24:00 i Livet,

Såhär såg torsdagen ut, sådär en vanlig dag i livet. Mysfrukost med bröd som vägrat jäsa men smakade gott ändå, CV-skrivande för hand i brist på skrivare, kondens i fönstren efter en kall natt och de stickade muddarna som långsamt växer fram. En helt vanlig, ovanlig dag hemma i lägenheten, och en av de sista dagarna av vårt oförskämt långa sommarlov.
 
 
 
 
 
 

En lista om igår - utbildning i London

Publicerad 2014-09-10 15:42:00 i Livet,

Lista från Sandra Beijers blogg och bilderna är tagna av mig under tidigare visiter i London.

När vaknade du igår?
När alarmet gick av kl. 8.32 - av någon anledning kan jag inte sätta alarm på jämna klockslag.

Vad skulle du göra?
Upp och in till London för en utbildningsdag som ambassadör för en hemsida som hjälper ungdomar att välja universitet här i England. Hade tänkt förbereda mig genom att framställa min presentation för Crispin innan jag gick, men vi stannade kvar i sängen liiite för länge och åt frukost liite för långsamt för det. No regrets dock.

Vad åt du till frukost?
Scottish porridge - dvs. havregrynsgröt - och kokt ägg med den obligatoriska koppen te.

Och lunch?
Två sandwiches jag plockade på mig på vägen till tågstationen, med bacon, tomater och sallad i. Ni vet sådana klassiska trekanter, som alla i England verkar äta typ jämt? Älskar dem.

Och middag?
Mexican Beans, Crispins specialrätt, som var framme på bordet när jag kom in genom dörren och så god efter en lång dag ute. 

Vad gjorde du igår?
Tog tåget in till London, sedan District Line ut till Putney Bridge och virrade runt tills jag hittade kontoret. Så in, upp och utbildning igång. Jag fick presentera min egna presentation om hemsidan, lyssna på andras, få information och konstruktiv kritik, sedan forma om min representation och redovisa den igen. Kl. 5 var dagen över, och skyndade mig hemåt samma väg.

Ringde du någon igår, vem och vad sa ni?
Ringde Crispin när jag satt på ett mörkt, murrigt och syrefattigt tåg och berättade viskande att jag var på väg hem och att jag såg fram emot att se honom igen. Viskande, då engelsmännen inte ser med blida ögon på de som stör ron i ett studsande, högljutt tåg.

Vilket humör var du på?
Väldigt glad, men allt mer slut ju längre dagen gick. Var supernervös inför att redovisa på engelska, något som gick över när huvudvärken tog plats och dagen började lida mot sitt slut.

Vad lyssnade du på?
En gammal P3 dokumentär om branden på St. Sigfrids sjukhus.

Vad hade du på dig?
En vit t-shirt med blomtryck och min nya svarta tenniskjol, typ längre och vintage.

Vad gjorde dig glad?
Att få höra positiva ord om min presentation samt att få avsluta dagen med Crispin, middag och Breaking Bad.

Och ledsen?
Huvudvärken som kom mot slutet, och som på tunnelbanan hem var en mardröm.

Vad drack du?
Te och vatten.

Köpte du något?
Lunchen, och tågbiljetten.

Vad var det konstigaste som hände?
Inte direkt konstigt men, en av utbildarna hade gått på University of Sussex vilket ju var lite roligt.

Vem hängde du mest med?
De andra på utbildningen, med vilka jag satt tillsammans med i ett konferensrum i fyra timmar.

Vad ångrar du nu idag?
Ingenting, vad är det för mening med det?

Hur var dagen från en skala från 1 – 10
8, älskar ju närheten till London och gillar att utbilda mig, men samtidigt innebär ju att pendla till London väldigt mycket stress och folk, något som jag väl är mindre exalterad över. 

Vad hade du hellre gjort?
Ägnat dagen på Natural History Museum tillsammans med Crispin, och se alla dinosaurier, meteoriter och annat coolt, innan vi tagit en fika i deras mysiga café på bottenvåningen. Hade ju varit så roligt.

 
Translation: A list about yesterday.
 

 

Hur jag redigerar mina bilder

Publicerad 2014-09-08 21:03:00 i Livet,

 
 Jag har här och var fått frågan hur jag redigerar mina bilder, och då det varken är en hemlighet eller något särskilt avancerat så tänkte jag visa hur jag gör. Jag gör det dock med vetskapen om att jag inte är någon expert, att det troligtvis finns bättre sätt att göra det på och att detta är något som jag lärt mig själv, genom tutorials, experimenterande och många misslyckade redigeringar. Så, här är det - i en förhoppningsvis förståelig genomgång.
 
 
Jag redigerar alltid i Photoshop, då det är det enda programmet jag lärt mig använda och då jag fick köpa med det när jag köpte ut min dator från skolan i och med studenten, så tänker jag dra nytta av det. 
 
 
Jag börjar med att öppna upp kurvor.
 
 
Här sitter jag sedan och pillar lite fram och tillbaka med de olika bågarna och strecken, ibland efter att först ha klickat på automatisk - vilket leder till att de hoppar runt lite och ibland lyckas få till en fin färgbalans. Beroende på bild brukar jag försöka få fram ljuset så som det var på stället, kanske dramatisera fram något extra, eller, som här, låta det vara nästan som det var från början. Oftast brukar jag vara nöjd när blått blivit förstärkt och grönrött minskat - men det förändras ju för varje bild. När färgerna för sig är klara drar jag oftast upp den svarta bågen, vilken ljusar upp eller mörkar ner hela bilden. Som ni ser, så ljusar jag här upp den en hel del.
 
 
Sedan öppnar jag upp Intensitet/kontrast.
 
 
Här är ytterligare ett stadium av lek och pillande av knappar och reglage. Jag gillar att få fram ljusa partier och starka kontraster, då det ger någon slags vacker dramatik i bilden som jag gillar starkt.
 
 
Sedan klickar jag fram efterbelys, pensel med suddig kant och storlek ungefä 800-1000 med låg exponering - den här gången 10%. 
 
 
Sedan drar jag penseln över kanterna, för att förstärka fokuset på objektet och skapa en fin "omramning" av bilden genom att mörka ned kanterna. Ni som har följt min blogg länge har nog vid flera tillfällen märkt av när jag skuggat lite för mycket, men jag tror att jag börjat lära mig så smått - och jag gillar hur effektfullt det blir när ögonens fokus dras bort från kanterna och in mot mitten.
 
 
Ungefär här brukar jag vara nöjd och glad, och sparar sedan bilden i JPEG efter att ha förminskat den till 1000 pixlar. Jag gör detta då jag alltid fotograferar mina bilder i högsta upplösning, och då blogg.se är väldigt dålig på att själv komprimera bilder utan att det påverkar upplösningen. 
 
Så ja, ungefär så redigerar jag mina bilder. Hoppas att det kan vara av intresse för någon därute, och om någon har några synpunkter på hur jag kan förbättra min redigering tar jag självklart emot sådant med öppna armar. Det är såklart även fritt fram att ställa frågor.
 
Då det var Crispin som fotade denna bild, ville han även få chansen att dela med sig av sin redigering. Ni får gärna kommentera vems redigering ni föredrar utav de två, och vill någon ha en tutorial på hur Crispin skapat detta konstverk så får ni säga till!
 
 
Translation: A tutorial of how I edit my pictures, and a bonus containing Crispin's edit of the same picture.
 

Recept: Svamprisotto

Publicerad 2014-09-08 12:20:00 i Livet, Mina tips och favoriter,

Alldeles ny i att bo hemifrån och att leva på en students tajta budget, har jag haft lite problem med att hitta roliga recept som plånboken gillar. Missförstår mig rätt, vi lever gott på bönor, zucchini och tomatsås i alla de former, men ibland kan det ju vara lite kul att blanda runt smakerna lite och prova på något nytt. Och något som jag insett faktiskt kombinerar både smaksensation och plånboksaccepterande är, ofattbart nog, risotto. Förra veckan provade vi på ett första recept, med sötpotatis och lite olika grönsaker, vilket ju var risotto heaven men inte lika fantastiskt som veckans Svamprisotto. Och då det ju är relativt billigt, är ganska enkelt att laga, är väldigt fyllande och fantastiskt gott så tänkte jag dela med mig av det!
 
 
Svamprisotto för två personer
 
Du behöver:
1 lök
1 vitlöksklyfta
3 svampar av föredragen sort
3 nävar spenat
Italienskt risottoris 250 g
Buljong upplöst i 7 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
Ost(helst av allt parmesan, men cheddar funkade bra det med)
Smör
 
1. Hetta upp en stekpanna med olja, och hacka upp löken. Häll i lök och vitlöksklyftan, hackad eller pressad som du vill, och stek försiktigt. Jag hällde här även i en tsk koriander, living dangerously ni vet. 
 
2. Hacka upp svampen och släng i, och i med spenaten efter en stund. Låt svepas runt och gosa till sig i några minuter, tills att svampen mjuknat och spenaten mörknat.
 
3. I med 2 msk smör, och häll nästan direkt i riset i stekpannan. Rör runt riset och se till att försöka täcka det med det smältande smöret. Nu börjar risotton ta form.
 
4. Hemligheten till en bra risotto ligger i att hälla i vätskan lite i taget, och sedan låta riset absorbera det helt och fullt innan man häller i mer. Någonstans mitt i, kan du ta och hälla i äppelcidervinägern, som kontrasterar fint mot risets krämighet. Det gör att riset får gott om tid att ta åt sig alla smaker, och vätskan får tid att kräma till sig i stekpannan - vilket ju gör hela risotton, om du frågar mig. Så häll i ungefär en deciliter av buljongvattnet i taget, låt det absorberas av riset, och häll sedan i 1 dl mer. Fortsätt så tills allt vatten är i röran, och röran är härligt krämig. Detta tar ungefär 20 minuter. Kom ihåg att smaka av under tiden, och salta och peppra efter smak.
 
5. När all vätska är absorberad, och röran är krämig men riset fast, rör i smör och ost innan du lägger locket på och låter risotton vila i ungefär 5 min på avstängd platta. Här brukar jag ta chansen att duka upp fint och städa upp efter röran på diskbänken som röran i stekpannan är anledningen till.
 
6. Klart! Ät direkt ur stekpannan, servera fint eller som du själv vill, men framförallt se till att njuta av en heavenly maträtt. Har du tur att ha en rödkålsröra med äpplen hemma, som vi hade, servera med risotton och ät direkt - helst istället för att försöka fånga det på bild med kurrande mage, då risotto är svårt att få att se fint ut, men likväll smakar dödsskönt i kistan.
 
 
Translation: A recipe for mushroom risotto, which incidently also was our Sunday's luxurious dinner.
 

Picknick

Publicerad 2014-09-07 23:12:00 i Livet,

Lite bilder från dagens utflykt till Stanmer Park, en park alldeles vid utkanten av Brighton. Vi cyklade ut, promenerade iväg och stannade sedan efter en stund under ett fantastiskt träd med utsikt över hela South Downs. Ner i gräset och fram med lunchen, te i termos och mango i plastlåda - vi hade det så himla bra.
 
Och det var en av de där gångerna när jag liksom påminns om att wow, wow, fan vad bra livet ändå är. Att jag har chansen att sitta bredvid min favoritperson i världen och inte längre vara på andra sidan ett skypesamtal, att vi hör hemma i Brighton och får studera till våra drömyrken, och att det är en sån himla fin dag så man kan njuta av värmen under ett träd i gräset. Och jag älskar verkligen de där små ögonblicken, de där man slutar att bara vara - för att inse hur mycket njutning och glädje det finns i allt som man är och har.
 
För det är i de ögonblicken, som är så flyktigt speciella, som man tillåter sig att vara riktigt, riktigt lycklig. Och det är verkligen så fantastiskt.
 
 
 
 
 
Translation: Me and Crispin enjoyed a lovely picnic in Stanmer Park today, a Park right in the outskirts of Brighton.
 
 
 
 

Om oro

Publicerad 2014-09-07 00:03:00 i Livet,

 
Jag är otroligt bra på att oroa mig. Så pass bra, att jag tillslut är så van att oroa mig att jag nästan slutar inse varför jag oroar mig, men ändå inte slutar upp att vara orolig. Jag oroar mig för allt. Men bara om triviala saker, eller saker jag egentligen inte behöver oroa mig för. Att någon ska tycka illa om mig, att jag ska se konstig ut, att jag inte lyckas få betygen jag vill ha eller att min pojkvän - som nästan aldrig är arg - ska vara arg på mig. Det sistnämnda vilket jag oroar mig för typ flera gånger om dagen. Helt, helt, helt i onödan. Vi kan förresten ta bort pojkvän och sätta in ett x, vilket går att ersätta med vilken person som helst i min närhet. Vilken tid på året som helst. Och det är sant.
 
Ja, jag är väldigt bra på att oroa mig. Att ta steget att satsa allt på att komma in på University of Sussex - fixa lägenhet innan jag ens var hundra procent antagen bland annat - var därför något som innebar så himla mycket oro för min del. Jag oroade mig konstant, trots att jag istället för att få de begärda fem A, fick A i alla kurser sista året. Nio A. Men ändå, oroade jag mig hela året igenom. Ända fram till avslutningen kunde jag ligga vaken om nätterna och oroa mig över att jag kunde misslyckas. Jag kunde inte tillåta mig att vara lugn. Tills att jag blev antagen, och all min rationalitet äntligen kunde stoppa oron. Fast då hittade jag ju något annat att oroa mig för - vilket nu är oron för att jag ska ha råd att leva året runt och inte använda upp för mycket pengar. Trots att jag valde att arbeta i somras istället för att resa med familjen till Italien, just för att samla ihop pengar så att jag inte skulle behöva oroa mig över allt det som jag nu ju oroar mig för. Det blir nästan lite kul.
 
Anledningen till att jag skriver om allt det här, är inte för att någon ska tycka synd om stackars mig som oroar mig trots att jag inte behöver. Jag som egentligen lever ett väldigt bra, oproblematiskt liv. Jag skriver om det för att jag känner att jag väldigt ofta skriver så himla positivt om allt i bloggen, och ville få lite dimensioner i det hela. Bara ha det sagt att nej, jag är inte så perfekt som mina redigerade bilder - exempel ovan - och inlägg är. För ibland kan man, utifrån en blogg, te sig lite för perfekt. Och det är jag ju verkligen inte. Fast jag har det väldigt bra här - trots min irrationella, irriterande oro.
 
 

Sådant som upplevts, men inte berättats

Publicerad 2014-09-06 19:17:00 i Livet,

Jag har fortfarande en hel del bilder kvar att dela med mig av från förra helgen, då ju mamma var här och hälsade på. Så här får ni några brottstycken från en väldigt trevlig helg.
 
 
Vi åkte förbi hos Crispins föräldrar, och promenerade runt vackra Kent med stora familjen. Älskar verkligen det böljande landskapet som påminner mig så mycket om Fylke, och är övertygad om att hobbiterna bor här egentligen. För de är ju så bra på att hålla sig utom synhåll från människor, som vi ju vet.
 
 
Vi hann även med en visit på skolan, här en paus i det supercoola biblioteket. Älskar Sussex arkitektur, i brist på kunskap och terminologi i arkitektur, är det väldigt häftiga renässansbågar blandat med någon slags industriell femtiotalsstil som, tillsammans med najs inredning och mycket ljus verkligen landar väl hos mig. Det är inte Hogwarts med all sin historia, utan något annat. Något nyare.
 
 
Drack väldigt god Chailatte på lilla skrubben kallad Redwood Café, och pratade om att här kommer vara ett väldigt fint ställe att mysplugga på i höst. Älsjar för övrigt Chailatte så det finns inte, hur kryddor får en att känna sig julmysig trots regnrusk utanför och faktumet att sommaren ännu inte släppt taget. 
 
Translation: Little bits and bobs from last weekend, when we visited Crispins family in Kent, saw Sussex Uni Campus and drank Chailatte at the Redwood Café.
 
 

Om att skaffa bankkonto i England

Publicerad 2014-09-06 18:42:00 i Englandsäventyret, Livet,

 
 
Ja, nu äntligen så är mitt bankkonto klart, pengar är insatta och kortet aktiverat. Vilket firades med min första "Proper English Breakfast" sedan vi kom hit, och vi kommer nog båda vara mätta så det räcker till tre frukostar till. Att ha ett engelskt bankkort gör att jag inte längre behöver betala extra för att ta ut pengar i en väldigt dålig valutakurs, och har dessutom nöjet att kunna lämna fram ett kort med "Miss F.H. Gustafsson" på. Ärligt talat, så är jag väldigt exalterad över det. Och då det kanske är något som andra undrar över, tänkte jag berätta om hur det funkat för mig.
 
Anledningen till att jag valt att öppna ett bankkonto här är för att allting helt enkelt blir så mycket smidigare. Jag kan få en eventuell lön inbetalt på kontot, ha mindre än en flygresa till bankkontoret och kunna sätta över pengar utan att korsa en landsgräns. För även om Sverige och England båda är med i EU, så innebär det fortfarande en hel del extra besvär att föra över pengar från land till land. Med ett svenskt bankkort är man otroligt begränsad till att enbart kunna ta ut pengar från bankomat, eller gå igenom en ganska krånglig utlandsbetalning som tar nästan tre bankdagar att få igenom. Att nu kunna slippa oroa sig för sådant känns så skönt så det finns inte. Men samtidigt kräver det en del för att få öppna ett bankkonto här.
 
Jag öppnade ett konto hos en bank här i England, det finns massor med olika - NatWest, Barclays mfl. - som alla har olika erbjudanden för studenter. Men gemensamt för de alla är att man ska ha: proof of address och proof of identification. I princip vill de ha bevis på att man är den man är, och att om de skickar brev till en ska man bo där man säger att man bor. Englands folkbokföring är, så vitt jag förstår, i princip oexisterande så för att bevisa att man bor där man bor, kan man till exempel ta med ett officiellt brev addresserat till sitt hem med sitt namn på, det ska helst vara någon slags räkning. Vilket i sin tur innebär att man, när man ansöker om ett konto redan har bott där tillräckligt länge för att få en räkning - samtidigt som det ju innebär att man skrivit upp sig för att betala för något som man ju inte kan betala för, då man ju ännu inte kunnat skaffa sig ett bankkonto. Ja, det är lite speciellt. Men som EU-medborgare och innehavare av pass så är det ändå relativt enkelt att ta med sig de nödvändiga dokumenten och klampa in på ett kontor för att öppna ett konto. Två veckor efter att jag skrev på för kontoöppnande, så var allt klart och redo att användas - för att betala räkningar, skolavgift och mat. Och kläder. Såklart.
 
Translation: About a swedish experience on opening an English bankaccount, which I btw just have done.
 
 
 
 

One(ish) photo every hour

Publicerad 2014-09-05 12:20:00 i Livet,

 
Torsdag, 20°C, lite gråmulet, sovmorgon och mycket planerat.
 
 
10.00 - Vaknar upp till att Crispin fixar lyxfrukost med ägg och sista biten brieost, på finaste duken med sveriges läns olika blommor. Ska plugga varje måltid och bli floristisk expert(reservation för helt fel användande av helt fel ord).
 
 
 
11.00 - Fixande av Pizza, som ska bli både lunch och picknick-middag inför dagens utflykt. Jag tar lång tid på mig att göra mig iordning, och sminkar mig en dryg timma efter att frukosten är avdukad och diskad.
 
 
12.00 - Färdig Pizza! Liten lunch intages i lägenheten, och vi börjar packa för...
 
 
14.00 - ... att ta tåget till London! Jag lyckades visst missa 13.00, men tro mig - det var mest vilande, scrollande och packande i väldigt lugn takt - inte särskilt intressant. Men 14.00 var vi alltså ute ur lägenheten och framme vid Brightons tågstation - som för övrigt är så fantastiskt vacker så det finns inte.
 
 
15.00 - Framme i London ♥
 
 
 
 
16.00 - Natural History Museum! Asså häftigaste muséet på länge, både jag och Crispin kunde knappt få nog av det Jag älskade arkitekturen, Crispin älskade alla big ass things. Ex) världens största armadillo, superstort dinosaurieskelett, 1400 år gammalt träd etc. Kort sagt, Natural History Museum är ett väldigt bra ställe att besöka för personer som gillar big ass things och historiska kvarlevnader. Tyvärr hade vi inte så lång tid på oss därinne, men hann kolla tillräckligt för att veta att vi MÅSTE tillbaka. ASAP.
 
 
17.00 - Lunch i muséets park, bestående av en pizzapirog som inte ville lossna från formen, så formen fick hänga med den med. Älskar förresten mina fina plastmuggar, en del av ett fantastiskt set, som fick hänga med dagen till ära. Snabbmat à la 70 talet, liksom.
 
 
18.00 - Väldigt Lycklig Crispin, då vi var framme i Islington - vilket var meningen med hela resan. Crispin bjöd nämligen med mig på en konsert, och 18.00 började vi köa utanför för att få plats. 
 
 
19.00 - På plats i en väldigt häftig lokal, en kyrka omgjord till konserthall med väldigt skicklig ljusdesign.
 
 
20.00 - Förbandet Messenger.
 
 
21.00 - Devin Townsend och Casualties of Cool klev upp på scen för en väldigt najs konsert.
 
Sedan slutade fotograferingen för dagen, då jag blev lite för trött för att orka med att dokumentera mer. Men jag kan ju ändå dela med mig av att vi:
 
22.00 - fortsatte njuta av konserten.
23.00 - Mötte Devin Townsend utanför kyrkan.
00.00 - Satt trötta på tåget hem med en pasty i handen
01.00 - Stupade i säng efter en väldigt trevlig dag.
 
Translation: One(ish) photo every hour from my day yesterday, which consisted of a trip to London, visiting the Natural History Museum and a gig at the Union Chapel; Messenger and Casualties of Cool.
 
 
 

Lite solsken i regnrusket

Publicerad 2014-09-03 07:11:00 i Livet,

Gårdagen i bilder; en efterlängtad regnjacka köptes in efter gudasänd gåva från mor min och 10% rabatt för Crispins studentkort, vilket firades med glass och en promenad genom Brightons Lanes. En dag som förövrigt infann sig precis en månad efter att vi flyttade till Brighton. Och bara sådär, så är det mindre än två veckor kvar till höst och skolstart.
 
 
 
 
 
 
Translation; Some pics from yesterday, wherein I found a lovely rain coat which was celebrated with a nice ice cream and a stroll through the lanes. It also happened to be the day on which we've lived in Brighton for a month, and the day from which it is less than two weeks 'til Uni starts.
 

En spontanare till London

Publicerad 2014-09-02 21:47:37 i Livet,

Så har mor min återvänt till Sverige, vilket firades av med en spontanare in till Londonstaden sus och dus. Mammas resa till flygplatsen innefattade ju ett stopp i huvudstaden, och då Brighton bara är en tågresa därifrån tänkte vi att vi skulle ta vara på även måndagen under vår helg i England. Det blev en lagom lång tur runt Victoria, med en promenad i regn, trevlig lunch, fönstershoppande och diverse härligt prat om det ena och det andra. Himla trevligt att få avnjuta lyxen av att bo så nära världens coolaste London, och ett väldigt bra avslut på en väldigt trevlig helg tillsammans med världens bästa mamma.
 
 
 
 
 
 
 
Translation: A spontaneous trip to London made our monday extra special, as it was the last day of my mum's weekend in England.