Ett foto i timmen; tisdag

Publicerad 2015-04-30 06:19:00 i Ett foto i timmen, Livet,

I tisdags hade jag en fantastiskt lugn och fin dag. En sådan där dag som jag vanligtvis kanske inte skulle blogga om, då den helt enkelt inte innehöll så mycket upptåg eller händelser. Fast, insåg jag lite klyschigt, livet är väl alltid inte fullt av upptåg utan snarare fylld med mellandagar då en bara tar det lugnt och har det bra. Så jag tog an mig utmaningen att göra ett inlägg av en vanlig dag. För livet och dagarna som det består av är ju trevliga även fast de inte alltd är fullsmockade med händelser. Så varför kan inte ett blogginlägg vara det med? 
 
 
9.00 Frukost med den obligatoriska koppen te. Detta är verkligen min favorittid på dagen.
 
 
10.00 Nyduschad och påklädd. Mina kritvita ben och jag är redo för dagen.
 
 
11.00 Redigerar gamla bilder, skypear med engelsmannen och saknar att hålla om honom.
 
 
12.00 Äter lunch med syster som ännu inte börjat skolan för dagen. Matvete, bönor, ungsrostade grönsaker och crème fraiche. Mmm.
 
 
13.00 Sätter mig ute på balkongen för att plugga med sol i ögonen och detta som utsikt.
 
 
14.00 Tar outfitbilder till gårdagens inlägg. Ägnar sedan en hel timma åt att försöka ta mig ur klänningen vars dragkedja ju självklart fastnat allra högst upp på ryggen. Ett avsnitt av Downton Abbey och tre SOS meddelanden till diverse närstående senare lyckas jag dock traggla mig ur den. Success.
 
 
15.00 Firar den nyvunna friheten med att sitta ute på balkongen och läsa i solens sken. 
 
 
16.00 Klara kommer hem från skolan och har med sig dessa beauties ♥ kostade 100 kronor och är från allas vår kära Myrorna.
 
 
17.00 Tar med mig syster under armen för att handla och äta glass. Lyckades även övertala henne att klättra in bland grenar och träd så att jag skulle kunna öva på att ta porträtt. Finsyster ♥
 
 
18.00 Påväg hemåt i en nygammal jacka jag fått av mamma för att laga middag och se på film. Och sedan så slutade sedan min dokumentering av en helt vanlig superlugn tisdag.
 
Translation: A photo an hour from a very calm and relaxing tuesday.
 

Ett smyckeskrin

Publicerad 2015-04-28 23:36:00 i Klänningar och kjolar, Livet,

 
 
Nu är det dags för den tredje klänningen att bli uppvisad utav de fyra som följde med hem från min shoppingdag med Elsa Billgren i Stockholmen. Jag hade dyrt och heligt lovat mig själv att inte köpa hem någon festblåsa som mest bara skulle fylla upp garderoben och istället bara leta praktiska vardagsklänningar. Det gick jättebra. Tills Elsa kom fram med denna ↑ kreation och jag föll pladask.
 
Det är som ett litet österrikiskt smyckeskrin med sina rosetter och juvelknappar, i precis rätt längd och alldeles precis rätt färger och åh, vad jag är materialistiskt kär. Tänker försöka använda den så mycket jag kan till vardags, då den förutom det extravaganta utseendet ju faktiskt är relativt praktisk - i varje fall i relativitet till de tylldrömmar eller långklänningar som vanligtvis följer med hem. Välkommen in i garderoben, kära smyckesskrin. Jag tror vi kommer ha en trevlig tid tillsammans.
 
Translation; the third out of the four dresses I got last wednesday.
 

Det är okej att bara vilja vara hemma

Publicerad 2015-04-28 08:45:09 i Livet, Tankar och åsikter,

 
Jag har alltid älskat att tillbringa kvällar hemma; äta en lugn middag, prata om livet och sedan somna framför en film. Medan andra växte upp och gick ut på fest och dansade tills nästa dag började gry mådde jag helbra hemma, sovandes i min säng. Och än idag tillbringar jag många, många helger och kvällar hemma. Ser på en serie. Kanske läser någon bok eller akademisk text innan jag somnar tidigt framför någon serie. Så den senaste veckan har jag nästan uteslutande tillbringat mina kvällar med min familj, sett på nyheterna, ätit glass och kanske tagit en dusch, och jag mår verkligen asbra i det. Visst, att vara ute och dansa och festa och leva livet är också himlans trevligt. Men för mig är det inte alltid att föredra framför en kväll hemma.
 
Det är okej att bara vilja vara hemma, fast jag tycker att det är något som sägs alldeles för sällan. När jag var yngre och började växa in i åldern då en började umgås snarare än leka trodde jag att jag skulle vara tvungen att vara ute och umgås och dansa för att ha något 'värde'. För det var ju det alla böcker och tidningar och filmer och serier handlade om. Ungdomar som festar, röker, umgås med vänner och spontant hänger i parker och bara bara bara vill vara ute. Jämt. Så jag trodde att mitt värde som ungdom och människa berodde på hur mycket tonårsgrejor jag gjorde. Inte vem jag var.
 
 
Och det tog mig väldigt lång tid innan jag kunde tillbringa en kväll hemma utan att må dåligt, utan att känna ångest över allt jag istället 'borde' göra. Sådant som skulle göra mig mer 'värd'. Och jag fick ångest över avsaknaden av inbjudningar till fester som jag innerst inne ändå inte hade velat gå på. Jag kände ångest över att jag inte gjorde det jag trodde att jag 'borde' göra, även fast jag gjorde precis det jag ville göra. Jag trodde, innerligt och ärligt, att jag var mindre värd än de som var ute och festade. Även fast det inte inte inte är sant. Precis som ingen som är ute och festar är mindre värd än någon som stannar hemma.
 
Min poäng är att ens värde inte ligger i vad en gör, utan vad en är. Att du är. Om du vill, så är det okej att bara vilja vara hemma. Och om du vill, så är det precis lika okej att gå ut och festa. Så jag tänker gå tillbaka till att se på nyheter med mamma och laga middag med syster och må bra i att få mysa i sovtröja redan vid sju på kvällen. Jag vill slå ett slag över att få göra vad en vill, oavsett vad en vill. Och jag vill väga upp hur sällan detta sägs med att säga att du behöver inte känna ångest över att göra vad du vill göra. Det är okej att bara vara du.
 
 Bilderna är från en trevlig plockmiddag i veckan, precis en sådan kväll som jag älskar att ha.
 
Translation: I used to feel anxious about wanting to spend time at home and this post is about how it's ok to not always be a professional socialite, and about how peer pressure shouldn't affect us to do things we don't want to do. Even though it's bloody hard not to fall in for it.
 

En blå cirkusdröm

Publicerad 2015-04-27 07:00:00 i Klänningar och kjolar, Livet,

 
 
Här är alltså den andra klänningen utav fyra som följde med hem ifrån Stockholm i onsdags. Jag känner mig som ett riktigt litet fint cirkustält från sekelskiftet på fjärde juli i den, vilket för övrigt är något som jag tycker himlans mycket om. Den är även väldigt trevlig att snurra runt i, vilket ju alltid är ett stort plus för en klänning.
 
Annars då? Här har min andra vecka hemma i Sverige påbörjats och jag börjar känna mig lite olustig. Vill vara kvar. Vill åka till Brighton. Vill allt och lite till och ingenting alls. Idag ska jag kanske börja ta tag i att certifiera mig som engelsklärare till sommarjobbet och kanske öppna en bok för att plugga till tenta. Kanske.
 
Idag kommer jag dock definitivt tillåta mig själv tid att ha det bra. Tid att umgås med min älskade familj. Tid att känna mig som ett litet välmående dansant cirkustält från sekelskiftet - något som jag förövrigt rekommenderar starkt till alla er därute. Det är nämligen en alldeles särdeles fin känsla som jag tänker njuta extra av idag.
 
Och P.S. för er som läser i mobilen så är båda bilderna ovanför .gif så klicka på dem ifall ni vill se klänningen i action. D.S.
 
Translation: My second dress from the shopping spree in Stockholm. It's blue and makes me feel like a lovely little party tent for a fourth of July in the early 20th century. It's a splendid feeling, and I recommend you try it if you ever get the chance.
 

En söndagslista

Publicerad 2015-04-26 10:37:00 i Listor, Livet,

 
Säg något som du är stolt över men som du aldrig får tillfälle att skryta om: Något som jag är alldeles för stolt över är att jag en gång fick skriva autograf. Jag var i en grupp som satte upp en musikal i riga, och  en kväll uppträdde för några ungar från vitryssland som efter showen prompt ville ha våra autografer. Tror wow-faktorn hade mycket att göra med att de helt enkelt inte sett så många musikaler tidigare, men det kändes ändå ganska coolt.

Vilka är dina ofta använda emojis? De här är visserligen bara mina senast använda, men tyckte att de representerade mina emojivanor väl; blommor, hjärtan, djur och positiva gester.

Vad gjorde du igår kväll? Jag tillbringade kvällen hemma med mamma och tomas, såg på film och åt franska ostar. Mmmmm.

En bild som symboliserar denna dag: Hittills har dagen mest bestått av sovmorgon, mysläsning och långfrukost, så tycker väl att denna passar bra;

Vad åt du till frukost idag? Se ovan ↑

Vilket är ditt lyckonummer? Har alltid tyckt supermycket om numret 4. Det är jämt, ger så fina tal om det multipliceras(wow nörd much?) och gör hela mitt födelsedatum - 4/4.

Är du allergisk mot något? En vår hade jag superont i huvudet så då trodde vi ett tag att jag var överkänslig mot pollen, men det visade sig istället vara på grund av att jag gått runt och spänt käkarna i en sisådär tre veckor. Så nej, inte direkt.

Hur såg du ut som artonåring? Har tusentals bilder från min period som artonåring, men få från innan jag klippte lugg och färgade håret brunt under hösten 2013, dvs looken jag fortfarande sportar. Så denna bild får representera mig som arton då jag hade jag långt rödblont hår som nästan skiftade lite argt i orange och tyckte att färgglada blusar som man nästan kunde se igenom var da bomb.

Vilket är ditt senaste köp? En tågbiljett från Norrköping där jag tillbringat några dagar med pappa och minstasyster Sofia.

Hur länge har du varit utan sömn som längst? Mitt behov av sömn är alldeles för stort för att jag ska kunna vaken längre än vad en normal dag kräver. Behöver minst 6 timmars sömn för att fungera, helst 8, och har under alla försök till att dygna(dvs. vara vaken ett helt dygn) somnat först av alla.

Vilken tid på morgonen vaknar du? De senaste veckorna har jag sovit utan några fördragna gardiner, och har därför vaknat pigg som en lärka vid 7-8 på morgonen. Jag tror det har att göra med allt härligt ljus som jag får i mig nu när våren är här, för under vinterhalvåret kan jag lätt sova till 11-12 och ändå ständigt vara trött.

Hur ser du oftast ut till vardags? Hur jag ser ut beror ju så himlans mycket på hur jag känner mig från dag till dag, men om en ska generalisera en typisk look från min vardag hemma i Brighton så är det väl såhär ↓ med liite för lång lugg, inte så mycket smink, kjol och min älskade regnjacka.

 
Ett ord som du aldrig lyckas stava rätt: Conceive vill jag alltid stava som Concieve även fast jag vet att det är fel, och fraser som 'ioch med' eller 'ivarje fall' tenderar att dra sig samman utan att jag förstår varför.

Listan tog jag lite fräckt från Sandra Beijer.

 

En rostfärgad klänning

Publicerad 2015-04-25 15:55:00 i Klänningar och kjolar, Livet,

Här har vi alltså den första klänningen utav de fyra som följde med mig hem från shoppingdagen i Stockholm, en rostfärgad 50-talsskapelse i bommullstyg. Tycker så mycket om de fina ärmarna som räcker ned precis till midjan, den dansvänliga kjolen och den kavajliknande kragen. Skulle kunna prata i en hel evighet om hur mycket jag tycker om den - något som min mor vid det här laget kan intyga - men tänkte att jag kunde bespara er det. Kort sagt: I'm in materialistic love.
 
Jag tycker ju så mycket om klänningar som är fina och sitter bekvämt, då de ju gör en hel outfit bara i sig själva. Exempelvis så sportar jag idag gårdagens smink och oduschat hår, något jag personligen inte tycker märks särskilt mycket alls när det bärs upp med fin klänning och matchande läppstift. Ja ni, denna rostfärgade klänning är allt en ny diamant i garderoben(som jag förresten undrar allt mer hur jag ska få hem på planet men det är väl ett problem för en annan dag), som ni nog kommer få se en hel del av i framtiden.
 
 
Translation; the first out of the four dresses that I bought during our shopping spree in Stockholm. It's perfect and I love it.
 

En heldag i Stockholm

Publicerad 2015-04-23 10:44:00 i Extra fina dagar, Livet,

Så har jag alltså träffat Elsa Billgren. Och gått på balett. Och tillbringat en hel dag i Stockholm. Oh. My. God. Vilket fantastiskt födelsedagsfirande. Insåg nu att jag borde kanske ge lite bakgrundsinformation: Jag totalälskar ju Elsas blogg och stil, och fyllde för några veckor sedan 20 år. Så i födelsedagspresent fick jag av min bästa mamma en personal shopping med Elsa, dvs. en dag med Elsa i diverse vintageaffärer där hon hjälper en att fynda fina vintagekläder. Typ drömmen alltså. Så igår tillbringade jag och mamma en heldag i Stockholm - en dag som visade sig en av de finaste dagarna jag haft på väldigt länge - med vintage, blomknoppar, promenixer, balett och Elsa.
 
 
 
 
 
Dagen började med en hellugn morgon då vi mest bara promenerade runt diverse delar av söder och njöt av den fina vårdagen. Vi åt lunch vid Mariatorget, strosade i affärer vid Götgatan och gick förbi mitt favoritställe Nytorget som alla påminner mig om fina minnen om somrar som fundraiser för Röda Korset. Tog även vägen förbi mitt allra första hem på Katarina Bangata, andra bilden ovanifrån, som jag faktiskt inte sett sedan vi flyttade ut för nitton år sedan, och hade överlag en väldigt trevlig morgon med världens bästa mamma.
 
 
 
 
 
Sedan träffade vi Elsa! Asså det var verkligen en sån himlans fin eftermiddag tillsammans med en av mina idoler(åh vilket töntigt ord men det är väl det bästa jag kan komma på). Provade säkert 40-50 klänningar i alla former och färger, och fick helt ovärdeliga tips och trix från vintagedrottningen. Jag har väldigt länge försökt hitta fina vintageklänningar att ha till vardags, och det var alldeles ovärderligt att ha hennes expertis för att hitta rätt i vintagedjungeln. Dessutom är hon verkligen trevlig som få. Tack vare födelsedagspengar från släkt och familj kom jag hem med fyra nya klänningar, varav en är den gröna drömmen ovanför, och med så mycket inspiration. Jäklar i havet vilken fin upplevelse, och åh vilken bra 20-årspresent.
 
 
 
 
 
Sedan mötte vi upp Tomas och Klara för middag och balett på Kungliga Operan. Jag tog en obligatorisk Kungsträdgårdenbild på familjen, och hade svårt att hålla mig från att ta alldeles för många bilder på de vackra körsbärsblommorna. Sedan gick vi vidare mot operan där vi såg midsommarnattsdröm, som verkligen var alldeles alldeles fantastisk. Och sedan var vår fina dag i Stockholm slut. Asså, vilken jäkla fin dag.
 
Translation: My mum and I spent a day in Stockholm, and it was absolutely lovely. Shopped vintage dresses with Elsa, walked around my old neighbourhood and saw some ballet at the Royal Opera. Such a great day.
 

Att äta kött

Publicerad 2015-04-20 19:58:00 i Livet, Tankar och åsikter,

 
 
Så är jag tillbaka i Sverige igen, äter kaviar, umgås med familj och njuter av att prata svenska. Har tagit en välförtjänt paus i allt och tillbringar dagarna helt utan krav vilket är så jäklarns skönt. Imorse ägnade jag en dryg halvtimma åt att fixa smink och hår, inte för att det var särskilt avancerat utan bara för att jag hade tid att ta det lugnt. Och det kändes så jäkla bra.
 
Har även ätit kött i helgen för första gången på över tre månader, vilket ju för en som kallar sig vegetarian är ganska svårt att veta hur en ska hantera. Å ena sidan är det ju skamligt att jag gav in för frestelsen, men å andra sidan så är jag ju stolt att denna ingivelse bara är ett undantag. Och även fast jag väl skulle föredra att uppehålla ett sken vari jag var en perfekt vegetarian, så är jag ju inte mer än en människa som faller för frestelser så som alla andra gör.
 
Det känns förövrigt som något vårt samhälle kan behöva öva på, det där med att uppskatta det folk gör istället för att skämmas över det de inte gör. Både när det gäller en själv och andra. För ska jag vara ärlig så känns det lite läskigt att medge att jag som vegetarian ätit kött, även fast att vara vegetarian är något som jag ju gör helt på mina villkor och är något som ingen annan har rätt att lägga sig i. Det känns som att det går så lätt döma människor för något de gjort fel, istället för att se hela stora bilden och allt de gör rätt. Eller så rätt det går i varje fall.
 
Så utan att göra detta till en större sak än det är tänker jag återgå till mitt lugna liv här i Sverige, med polly och te och familj. Hoppas ni har en trevlig kväll ♥
 
Translation: About how I this weekend ate some meat despite being a vegetarian, how easy it is to judge both ourselves and others. Also, I'm having a lovely time here in Sweden. Hope you are too. 
 

Tips för att må bättre

Publicerad 2015-04-19 10:11:00 i Livet, Mina tips och favoriter,

Som student(eller kanske bara människa överlag) känns det som att en går genom livet och prioriterar en hel del förutom sitt välmående. Betyg. Vänner. Ekonomin. Jobbet. Livet består av så många olika delar och bitar som ska pusslas samman för att funka, men en bit som jag känner att jag lätt glömmer bort att prioritera är just att se till att jag mitt i allt mår bra.
 
För mig känns det egoistiskt, av någon anledning, att bara bara prioritera mig själv. Eller, det gjorde det ända tills en kär vän till mig sade till mig att jag hade all rätt att prioritera mig själv och mitt välmående, och 'ifall någon runtom dig inte förstår det, så är de inte värda att ha kvar runtom dig'. Och sedan dess har jag gjort just det, med att inviga små saker i vardagen som gör att i varje fall jag mår bättre. Varning för klyschor och redan sedda bilder.
 
 
Var nöjd med dig själv - jag tänker vara ärlig; just detta är jäkligt svårt för mig, men det är verkligen verkligen värt att lägga ner tid på. Att få vara nöjd med den jag är, att få uppskatta vad jag har och vara glad att jag är just jag, är verkligen något som får mig att må bättre i mig själv. Och jag tror att det är något som många fler känner igen sig i, just det att tillåta sig själv vara tillräckligt bra som man är.
 
Motionera - detta är verkligen min absolut bästa och enklaste genväg till att snabbt må bättre. De senaste veckorna har jag börjat cykla till skolan samt göra lite lätt morgonyoga innan frukost ett par gånger i veckan, och det har verkligen funkat för mig. Att motionera lite prestationslöst och få lite frisk luft i sig, bara för att få lite endorfiner i kroppen, tömma hjärnan på damm och för att känna sig lite gladare, är för mig ett helt fantastiskt enkelt sätt att må bättre.
 
 
Umgås med människor som får dig att må bättre - denna punkt kräver kanske lite mer än de andra, då de inte enbart har att göra med dig själv och ditt egna liv. Att se till att umgås med vänner eller kärlekar som får en att må bra kan vara svinsvårt i vissa situationer i livet, men det är ändå något att alltid ha i bakhuvudet; att värdera relationer utifrån hur bra de får dig att må. Att våga prioritera människor som får dig att må bra, som värderar dig som du värderar dem, är ett klockrent sätt att börja må bättre.
 
Uppskatta det du har - detta låter ju så himla klyschigt, men det är faktiskt något som jag brukar få säga till mig själv att göra. Ibland tar jag en paus i livet, sätter mig ned eller tar ett djupt andetag och bara tänker att 'detta är mitt liv'. Funderar igenom allt som jag tar för givet och ser till att bara, om så för några sekunder, uppskatta det som är mitt liv, min vardag, precis just nu. Tänker på mina vänner, att jag kanske har en bra hårdag eller den goda frukosten jag åt, och ser till att för några sekunder uppskatta det. 
 
 
Stäng ned datorn - jag har en tendens att fastna framför datorn; bloggar, instagram, plugg, nyheter, chattar, tumblr, ja ni vet. Vissa perioder känns det som att jag aldrig stänger ner den där jäkla burken. Jag tror det kan vara något många känner igen sig i, något som en lätt glömmer bort att det påverkar ens välmående. Men om en tar tiden att stänga ned datorn, dra fram en bok och en kopp te eller vad annat som passar en, så brukar åtminstone jag ganska snart må ganska mycket bättre. Variatio delectat, eller ombyte förnöjer, som min gamla latinlärare brukade säga.
 
Våga vara själv - just detta är något som jag måste prioritera för att må bra; jag måste få lite egentid för att kunna vara en social människa. Det funkar som en stund att ladda upp batterierna, att ägna lite tid bara åt en själv och vad en själv vill göra. Ta ett bad. Äta makaroner med ketchup. Sova. Kanske motionera. Eller maratontitta en tv-serie. Oavsett vad du vill göra, ge dig tid att göra det. Det får i varje fall mig att må väldigt mycket bättre.
 
Translation: some of my homebrewed tips for feeling a bit better. They're mostly rather cheesy but they have done a big difference to me. Like appreciating with what you've got, exercising gently, allowing oneself some time for yourself and prioritising people that make you feel better about yourself. One big plus though is that they're all absolutely free.
 

Insta lately #3

Publicerad 2015-04-16 07:30:00 i Livet,

Livet rullar vidare och snart, snart, snart är jag långledig fram tills tentaperioden börjar i maj. Planerar och fixar och packar inför Sverigeresan som påbörjas på fredag, och ska imorgon få lämna in mina två uppsatser vilket ska bli så skönt att ha klart. Medan allt det händer tänkte jag att vi kunde kolla på vad som hänt på instagram, där ni ju hittar mig som trafikljuset.
 
 
♦ ruinerade mig med en världsfin tylldröm i guldgul briljans ♦ var på cykeltur med min engelsman ♦
♦ åt äggstra stilig frukost ♦ klädde upp mig powerstyle en dålig dag för att göra den bättre ♦
 
 
♦ oops ytterligare en ny klänning sorry not sorry ♦ selfie pga bra luggdag ♦
♦ mina älskade små tomatplantor ♦ födelsedagsjag med extra mycket glädje ♦
 
 
♦ min finaste cykel som jag är så glad i ♦ pussbild på vår två-årsdag som gör mig alldeles lycklig♦
♦ skolan en solig dag då jag bara ville gå ut istället för att plugga ♦ vacker husfasad i London ♦
 
Translation: Pictures from my instagram.
 

Ytterligare en cykeltur

Publicerad 2015-04-14 23:03:00 i Livet,

I söndags tog jag ytterligare en cykeltur längs med havskusten. Med mig hade jag min engelsman, min favoritcykel, en flaska vin, brie och jordgubbar. Världen bidrog med utsikten, solen, vinden och havslukten. Det var vår nu-firar-vi-våra-två-år-tillsammans cykeltur, då det dagen efter var precis två år sedan min engelsman frågade om jag var hans. Det var jag. Och det är jag ännu.
 
Vår årsdag tillbringade vi sedan isär, då engelsmannen åkte iväg med flottan för att segla till Belgien medan jag åkte till biblioteket för att skriva på uppsatser. Det var den sista hela dagen vi fick tillbringa tillsammans fram tills den 3e maj, då jag återvänder från en långvisit till Sverige efter 20 långa dagar isär. Men i söndags tänkte vi inte på det. Inte alls, faktiskt. Istället hade vi en fantastisk dag med lite för mycket vin, alldeles perfekt mycket salt i håret och med precis samma kläder som dagen innan. För så är livet ibland. Och då är det bara att tacka och ta emot.
 
 
 
 
 
 
 
Translation: My englishman and I spent our sunday cycling and celebrating our two years together. 

Världens enklaste pasta

Publicerad 2015-04-13 07:55:00 i Budgettips för studenter, Mat och recept,

Den senaste tiden har jag gått runt med väldigt stort sug för pasta, och igår vid lunch var det suget större än någonsin. Så med hunger i magen och pasta i tankarna öppnade jag skåpluckorna och - halleluja - hittade precis det jag behövde för att göra världens enklaste pastarätt. Det behövs knappt några ingredienser - tack och lov, då vårt kylskåp just nu ekar tomt - och passar perfekt med en burk bönor av valfri sort, vilket som vegetarian ju alltid är uppskattat. Så här har vi alltså, världens enklaste pasta:
 
 
Du behöver: ♦ pasta ♦ tomatsås i burk ♦ vitlök ♦ bladspenat ♦ buljong ♦ balsamvinäger/soja ♦ 
Du kan även lägga till:  burk bönor ♦ fisksås ♦ basilika ♦ olivolja ♦ torkade kryddor ♦ sambal oelek ♦
 
Pastasåsen är dödsenkel och går att svisha ihop medan pastan kokar; skiva upp vitlök och lägg ner i stekpannan - förslagsvis med lite olivolja. När den fräst en stund häller du på lite torkade kryddor, rör runt och häll sedan i tomatsåsen. Jag föredrar plommontomater på burk, då de större bitarna gör hela rätten ganska mycket trevligare.
 
Låt puttra ihop och lägg till valfri mängd av buljong, balsamvinäger, fisksås och sambal oelek. Ta vad du har hemma och känner för att använda, helt enkelt. Lägg i bladspenaten och låt puttra. Sedan, när pastan nästan är färdig, kan du riva ner lite basilika för extra smak. Häll av pastavattnet, blanda pastan med såsen och låt gosa till sig en stund.
 
Om du vill så kan du även köra med extra bönor till. Jag körde vita bönor som jag rörde ihop kalla tillsammans med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Det går visserligen självklart att röra ned dessa direkt i såsen, men om en känner för lite variation så är dessa vinägrettbönor väldigt trevliga. Servera sedan tillsammans med pastan och såsen, och njut framför en passande serie. 
 
 
 
Translation: dead easy recipe for pasta with tomato sauce and butter beans. It's delicious.
 

Inte alls en vårdag vid stranden

Publicerad 2015-04-11 19:42:00 i Livet,

Ja, som ni ser så går ju pluggandet himlans bra. För jag tillbringade ju inte alls hela lördagen i solen tillsammans med kära vänner. Och jag hade absolut inte på mig min nya vårkjol, solglasögon och sportade strumpbyxlöst vid stranden. Dessutom njöt jag absolut inte av vårens första glass inne i the lanes. Eller kysste min engelsman med vågornas skvalp i bakgrunden. Jag hade inte alls en fantastiskt fin lördag i vårvädret. Nej, för jag sitter hemma i lägenheten och pluggar på. Ihärdigt. Självklart.
 
 
 
 
 
 
 
Translation: about how I completely failed at spending my saturday studying, and instead spent it with friends out in the sunshine down at Brighton Beach.
 

Vårsol och inspiration

Publicerad 2015-04-10 11:49:00 i Livet,

 
 
Jag har två uppsatser på 1500 ord vardera som ska lämnas in om sex dagar. Och jag skulle kunna skriva ett inlägg om hur jag jobbar på jämt, om alla avancerade ord jag får använda och hur seriösa titlarna på mina uppsatser låter. Fast det är ju inte hela bilden. För just nu går verkligen skoljobbet asdåligt; jag har ingen inspiration alls.
 
Istället har jag vårsol och värme. Igår var det solglasögonväder och shortstemperatur när jag gick till bibliotekets mörka salar för att läsa på om just wars. Jag måste erkänna att jag försökte plugga, men två timmar in så gav jag upp och skickade istället iväg ett meddelande till min engelsman om han kanske ville mötas upp? Tjugo minuter senare satt vi på en uteservering med varsitt glas öl och en nachotallrik på bordet framför oss. En timma senare hade vi somnat i gräset mitt på campus, glada, lulliga och väldigt nöjda.
 
Så det där med att vara duktiga/flitiga/produktiva studenter går verkligen inget vidare. När solen skiner, värmen lockar och fåglarna kvittrar så är det jäkligt svårt att inte bara vilja gå ut och somna i gräset igen. Fast även om det inte går superbra, så går det väl ändå. Uppsaterna kommer ju bli skrivna förr eller senare. Kanske bara inte idag.
 
Translation: I have two essays to write and nooo inspiration for either of them. Instead, me and my englishman are enjoying the sunlight, drinking beers at midday and doing our best to procrastinate.
 

Ett påskpaket

Publicerad 2015-04-09 08:30:23 i Livet,

Häromveckan kom det ett litet paket till mig på posten, ett paket som visade sig innehålla diverse påskrelaterade skatter, och som jag vill dela med mig av även om påsken väl egentligen är över nu. Det är ett paket från min käraste mamma mor(som skämmer bort mig så även fast jag flyttat hemifrån), som hon plockat ihop och sänt över havet, och är alldeles för fint för att inte visas upp. Vill dock ge en förebyggande varning för materalistisk glädje, men åh ibland får en ju även unna sig sånt.
 
 
Såhär såg det ut när det öppnades, med fraspapper och rosettband och allt. I skeden kan ni förresten se en reflektion av mig, hej hej! 
 
 
Först ut har vi flera supersöta påskrelaterade prycklar, så som dessa minibestick och sleven i silver, djurvänliga påskägg och samt hattar till gnomer kokt ägg. Hattarna och äggen tror jag är från Åhléns, medan skedarna är second hand och typ alldeles för fina för att vara sant.
 
 
Även dessa två små fanns med i paketet - hur lyckades du få plats med allt i en sån söt låda? - som jag blev alldeles för exalterad över. Det är Make Up Stores läppstift i varm orange, och det söta rosa är visst ett 'tinted lip butter' från Tinties. Gillar skarpt.
 
 
Så slutligen har vi dessa superfina kökshanddukar i färgglatt frukttryck. De var dock så pass stora och fina att vi(jag) bestämde att vi ju lika gärna kunde ha de som bordsdukar till vårt minimala köksbord för två. Och så blev det, så nu har vi ett härligt cintronklätt frukostbord att vakna till varje morgon. Och det var det lilla paketet! 
 
Translation: I got an easter themed care packet from my mum, which is filled with little cute things that I just couldn't help but share with you. 
 

En måndag i London

Publicerad 2015-04-07 19:15:00 i Extra fina dagar, Livet,

Engelsmannens födelsedagspresent till mig var länge ett mysterium. Flera veckor i förväg hade han bokat av måndagen den 6 april, och jag fick absolut inte veta varför. Förutom att det hade med min present att göra. Eller, present och present, det var snarare 'ett koncept'. Hur spännande tror ni det var att vänta på detta? Så på födelsedagen fick jag äntligen veta vad min present var; en heldag i London med museibesök, middag och musikalbiljetter. Och i måndags var dagen då vi rev av denna heldag i London, som verkligen blev så himlans himlans fin.
 
 
 
 
 
Vädret var soligt och varmt(16 grader!) och fruktträden stod i full blom inne St. James' Park, jag hade på mig ett av mina senaste vintagefynd och jag kände mig himlans elegant. Älskar denna lilla park alldeles vid Buckingham Palace, den är så fin och lugn och grön. Här satt vi med picknick samt dricka och njöt himlans länge av hur fint livet är ändå.
 
 
 
 
Sedan promenerade vi vidare till Natural History Museum! Första planen var att se på alla dinosaurier(min favoritdinosaur är diplodocus, engelsmannen t-rex) men då det var superlång kö till det pga påsklov såg vi istället på alla andra utställningar, som inte var fy skam de heller. Bland annat såg vi dessa ↑ fantastiska valskelett, och förundras över storleken på en blåval(obs inte skelettet på bilden). Dessutom så fick ju jag se diplodocusskelettet i ankomsthallen, en hall som bara för sig själv är värt ett besök, så jag var nöjd och glad.
 
 
 
Sedan var det dags för middag på Franco Manca, som är experter på surdegspizza. Nu vill jag inte överdriva här, men de var helt ärligt de godaste pizzorna jag någonsin ätit(och då har jag ändå varit i Italien ett par tre gånger och ätit mer än my fair share of italienska pizzor). Min pizza bestod av ungsrostad aubergine, vattenkrasse, mozzarella, oliver och tomatsås och var alldeles himmelsk. Vi drack minst tre flaskor vatten, fyllde magarna och vilade fötterna, innan det var dags för musikal!
 
 
 
Då vi planerat vår resa i förväg så att vi inte skulle behöva använda the underground - jag ogillar den skarpt, speciellt som man ju missar all fin luft och utsikt over ground - tog vi en lugn promenad från South Kensington över till Victoria Palace Theater, där vi hade biljetter till Billy Elliot. Jag som är musikalfantast älskade dansscenerna och ballerinakjolarna, medan Crispin som är historiskt intresserad föredrog klasskampen och thatcherreferenserna. Det var verkligen en jättefin musikal som av mig får fyra av fem stjärnor. Sedan sprang vi till tåget hem och så var vår måndag i London slut.
 
Translation; my englishman gave me a full day in London - with visits to a museum, stroll through a park, dinner and tickets to a musical - and it was absolutely splendid.
 

Att fylla 20

Publicerad 2015-04-05 14:14:00 i Extra fina dagar, Livet,

Som ni kanske vet så fyllde jag ju 20(!) den fjärde april, igår alltså, och hade en sån himla fin födelsedag så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Är så glad och tacksam över de fina människorna jag har i mitt liv som förgyllde den med överraskningar, paket, gratulationer och telefonsamtal, ni är så jäklarns fina. Självklart hade jag kameran med hela stora dagen, så nu tänkte jag att vi kunde kolla på hur det var för mig att fylla 20!
 
Dagen började med lyxfrukost på sängen, något som ju är min favoritdel av en födelsedag. Engelsmannen hade lyxat till det med allt sånt som vi annars avstår ifrån - studentlivet woop woop - och fixat ihop världens finaste frukostbricka. Sedan var det dags för presentöppning, vilket ju får vilken vuxen tjugoåring som helst att känna sig barnsligt exalterad, och tyckte så himlans mycket om födelsedagskortet som lillasyster Sofia ritat. Så efter en lång, härlig morgon av presentöppning och kyssar klädde jag på mig i finutstyrsel, dagen till ära, och så gick vi ut på en promenad.
 
 
 
 
 
Så tog jag och Engelsmannen en lugn promenad runt Brightons gator som precis börjat fyllas med turister igen, våren till ära. Solen var bakom molnen, men vi köpte en falafellåda som kompensation och åt i parken vid Brighton Pavillion. Det kan väl tyckas vara en himlans standard ledig dag för oss, då vi ju alltid tenderar att äta falafel och hänga runt paviljongen, men det var precis så jag ville ha det. Att få fira min dag med det jag älskar att göra, i staden som jag älskar, och med han som jag älskar att vara med. Liksom, vad kan vara mer guldkant än det?
 
 
 
 
 
Så efter vår promenad mötte jag upp mina bästa Laura och Chelsea, som skulle ta ut mig på överrasknings-afternoon-tea. Sån himla fin grej, att få tillbringa en eftermiddag på ett fik mitt inne i Brighton med mina bästa vänner för att bara dricka te och ha det bra. Och hörni, de där bakelserna var precis lika goda som de ser ut. Jag tyckte också det var så himla fint att de två lagt ner tid att planera in en hel eftermiddag bara åt mig. Är så jäklarns glad att ha de två i mitt liv.
 
 
 
 
  
 
Sedan fortsatte resten av födelsedagen med överraskningsfest i lägenheten, där engelsmannen fixat ballonger och Laura fixat tårta, och så tillbringade vi sedan resten av kvällen hemma. Vi hade först tänkt gå ut och dansa, men då dansen visade sig vara tre par i ett hörn på en pub ändrades planerna till en hemmafest. Så vi tog med oss hamburgare hem till Phil och Laura, öppnade lite bubbel och pratade/skrattade/kollade på youtubeklipp/smällde smällare(?) till småtimmarna. Och sedan var min födelsedag över. 
 
Translation; My 20th Birthday! It was such a splendid day, with splendid people and splendid food. Thank you, Crispin, Laura, Chelsea, Miles and Phil for making it perfect ♥
 

Sista dagen innan 20

Publicerad 2015-04-03 18:33:00 i Livet,

 
 
3 april 2015 är officiellt min sista dag som tonåring, då imorgon ju är min 20e födelsedag. Och jag är så redo att gå in i ett nytt årtionde. Att vara 20 känns liksom så rätt, lika vuxet som 'bor med min pojkvän i england och pluggar på universitet' låter.
 
Tack och bock, tonåren, för denna tid. Det har varit skit. Och det har varit fantastiskt. Det har innefattat marsvinsägande, studentavslutning, somrar i stockholm och flytt till England. Det har format mig till den jag är idag, och för det är jag för evigt tacksam. Utan dig, tonåren, skulle jag inte tillbringa min sista fredag innan 20 i Brighton med min gula regnjacka och brittiska pojkvän. Utan dig, hade jag inte varit jag.
 
Tack, för allt. Det har varit en minst sagt intressant tid. Men nu är det dags att gå vidare. In i 20, med allt vad det innebär. Jäklar, vad jag är redo.
 
Translation; today's my last day as 19, because I'm turning 20 tomorrow! 
 

Vegan Bowl med jordnötssås

Publicerad 2015-04-01 16:11:53 i Budgettips för studenter, Livet, Mat och recept,

Enkla, goda och billiga recept är ju som ni vet verkligen min grej. Dels för att jag och engelsmannen ju är relativt fattiga studenter då Brightons boendekostnader är skyhöga, men även för att det ju är så trevligt. Liksom, vad finns det att inte tycka om med mat som är enkelt, gott och billigt? Här har vi ett av mina nya favoritrecept, couscous med ungsrostade grönsaker, jordnötssås och broccoli. Den råkar även vara vegansk, något som jag vet ringer alarmklockor hos några men tro mig, detta är verkligen helt fantastiskt gott. Och så enkelt att svischa ihop till lunch, eller kanske att servera som en fräsch och trevlig middag. 
 
 
Detta behöver du: ♦ Couscous ♦ Grönsaker att rosta ♦ Jordnötssmör ♦ Olja ♦ Soja ♦
Detta kan vara trevligt att ha till: ♦ Broccoli ♦ Grönkål ♦ Purjolök ♦
 
Grönsaker i ugn: skär upp valfri mängd av valfria grönsaker. Jag körde på det vi hade hemma, vilket var aubergine, zucchini och svamp. Häll sedan ned det i en skål, tillsammans med olja, salt och förslagsvis lite sambal oelek, och rör om. Sedan ut på en plåt och in i ugn, typ 150 grader, tills de är fina och genomrostade.
 
Under tiden kan du dra till med jordnötssåsen, som bara består av valfri blandning av jordnötssmör/olja/soja. Jag föredrar mycket jordnötssmör. Här kan du även ta och koka lite Broccoli och Grönkål, eller annat som finns hemma, om du känner för det. Sedan är det dags couscousen, som vi ju alla vet är fantastiskt enkelt. Ner i en skål, på med varmt vatten och hejhopp klart. Ut med grönsakerna ur ugnen, ner med allt i en skål - pynta gärna med lite purjolök om det finns hemma - och vips, lunchen är serverad.
 
 
Translation: a quick, tasty and cheap recipe for a vegan bowl with peanutbutter sauce.