....ett litet hej

Publicerad 2015-08-30 22:50:00 i Livet, Tankar och åsikter,

Det känns nästan som ett sommardopp. Ni vet de där dagarna när en bara är så varm och trött och slut. Så kommer en fram till stranden eller bryggan eller klippan. Drar av sig kläderna. Känner den varma sanden eller trät eller klippan under sina bara fötter. Tar några snabba steg, lyfter armarna och dyker rätt ned i vattnet. Där är det mörkt. Svalt. Tyst. Bara du och lättnad och dina egna tankar. Allt annat, allt det som är varmt och tröttsamt, är kvar ovanför ytan, medan du är kvar där i stillheten. Den välbehövliga stillheten. Det är där jag har varit de senaste veckorna.
 
 
Jag har varit hemma i England i över en vecka nu, och har inte haft något att göra. Så det har blivit många dagar av stickande, läsande, finurlande och tittande på serier. Mycket ensamt. Mycket stilla. Mycket välbehövligt. Jag vet inte varför, men den senaste veckan har jag faktiskt varit lite nere. Utan ork. Energi. Glädje. Vilja. Det har tagit mig timmar att gå från sängliggandes till påklädd, då inget tvingat mig ut och inget i mig velat gå ut. Dessutom har hela veckan som gått bestått av regn och regn och åter regn, vilket dels matchat mitt humör och dels uppmuntrat innesittandet. Inte för att jag haft något speciellt att vara ledsen över, utan för att jag inte haft något speciellt att vara glad åt.
 
 
Så i torsdags upphörde regnskurarna och ersattes med några blygsamma glimtar av sol. Jag laddade hem ett sommarprat, snörde på mig skorna och gick sedan ut. Tillbringade en timma med tom alandhs röst i öronen och brighton i ögonen och på vägen hem gick jag förbi ett café som luktade kardemumma och kanelbullar. Så när jag kände den doften väcktes något som liggat latent i alldeles för många dagar. En vilja att göra något. Och några timmar senare hade jag bakat kanelbullar själv. Dansande till musik och med en glädje i hjärtat som jag saknat utan att ha insett det. Som när en är i vattnet, i det kalla mörka stilla vattnet, och sedan bryter vattenytan. Känner solen och ljuden och världen igen och äntligen är redo att ta tag i allt det andra igen. Så hej, det har varit ett tag sen sist, hej. Jag är tillbaka.
 
Translation; Needing a break from socialising in real and virtual life is sometimes like jumping in to the sea. Feeling tired from the world and all of it's noise and being in dire need for something else. something still. cooling. So you jump in the water, and all of the heat and the sweat and the tiredness is swept away as you sink into this other world. A still world only inhabitated by you and your thoughts. And that break, that cool stillness of oneself, allows you come back up into the world refreshed and ready for new challenges. That's where I've been for the last few weeks. But I think I'm finally ready to get out of the water again. I think I'm back.
 

En dag i Stockholm

Publicerad 2015-08-22 07:29:00 i Livet,

Det verkar som att den här bloggen fått lite sommarvila, tillsammans med mig, om än försenat så välförtjänt. Jag har det jättebra i Sverige, även om ni kanske inte får höra om allt. Men en dag och en upplevelse och en fin händelse som jag vill dela med mig av - och som jag såg till att fota - var förra veckans torsdag.
 
 
För den tillbringade jag i stockholmen med mamma! 
 
 
Vi kom dit tidigt tidigt och började dagen med cappucino och bulle och tidning på vetekatten vilket ju är världens bästa sätt att börja en dag.
 
 
Sedan promenerade vi iväg genom ett uppvaknande och uppvärmande stockholm. Kolla så fint det är.
 
 
Vi promenerade ända till tullen och vidare. Där var det också fint. Stockholmsfint ♥
   
 
Så fortsatte vi sedan ut mot fotografiska och jag tog en bild på mamma. Tycker det är så jäkla trevligt att få vara vuxen och uppleva sverige och resor och dagar med henne.
 
 
Sedan var vi på fotografiska. Inez och Vandoodh.
 
 
On this earth a shadow falls across the ravaged land. Jättefint och väldigt rörande.
 
 
Sedan åt vi lunch på övervåningen, med finaste utsikten över djurgården och gröna lund.
 
 
Och så, när vi kände oss nöjda med bilder och mörker och konst fortsatte vi ut i solen och stockholm igen. Här är jag.
 
 
Och här är Katarina kyrkogård i all sin sommarprakt.
 
 
 
Vi hittade ganska fort till Beyond Retro och slank in där för lite titt och lite provning och lite shopping. Jag hade precis fått en försenad födelsedagspresent från mina morföräldrar och spenderade den på ovanstående glassklänning. Bättre bild på den kan ni även hitta här.
 
 
Så mötte vi upp moster och morbror Johanna och Andreas för glass i solskenet. Fast jag fick bara bild på glassen.
 
 
Så promenerade vi tillbaka genom stan som förövrigt verkade ha någon slags festival på gång för över hela stan stod diverse målade pianon utplacerade. Jag blev nästan sugen att spela själv, tills jag kom på att jag inte minns några låtar förutom några brottsstycken från denna. Så vi promenerade bara förbi. 
 
 
Och satte oss istället på operaterassens uteservering för några glas öl med världens finaste utsikt. Inte mamma då, även fast hon ju är fin hon med, utan riksdagen och slottet och skeppsholmen. Och sedan var bilderna slut för den dagen.
 
Translation; I know I've been spending a lot of time off this blog, but truth be told this blog is in dire need of some summer holidays. And I am too. So I've been spending some time in the sun, reading books, enjoying life in sweden, without worrying about taking photos or in any ways experiencing anything a part from for my own enjoyment. It's been great. However, I do have one day documented for you, and it's a day that I spent in stockholm with my mum. We went to a photographic museum, ate ice cream, tried on vintage dresses and enjoyed each others company. 
 

Sånt jag ägnar mina dagar åt

Publicerad 2015-08-15 06:30:00 i Livet,

 
 
Sitter på balkongen och läser engelsmannens bok om en kryptograf i england under andra världskriget och dricker iskall öl när tillfälle ges. Borde kanske umgås mer med vänner/bekanta/andra svenskar som jag annars inte ser men har det så jäkla bra där på balkongen i solen.
 
 
Stickar vantar och en påbörjad huvudbonad i enklaste form och mönster, enbart för att ha något att göra. Tycker det är så fridfullt att sticka, det där med att kunna sitta stilla och göra ingenting och ändå efter några timmar kunna känna att en presterat något. Det är ganska fint det.
 
 
Äter alldeles för långa och sena frukostar, bestående av sån utomordentlig studentlyx som nektariner, valnötter och kokosflingor ♥ som jag äter i lugnan ro medan jag läser tidningen från framsida till baksida och låter dagarna starta häärligt långsamt.
 
 
Njuter av de sista veckorna av solvarm sommar, ler åt min konstiga solbränna som är min trofé från jobbarsommaren och mår bra i den underbara värmen som bara sommardagar kan ge. Jäklar vad jag älskar sommar och sol och bara ben. Och jäklar vad jag har det bra.
 
Translation; This is what I'm doing with my days, mostly. Reading, enjoying the sun and knitting. 
 

Smultron, fotoalbum och björksavsvin

Publicerad 2015-08-11 12:26:00 i Extra fina dagar, Livet,

 
 
 
Jag är alltså sedan tre välfyllda och soliga dagar tillbaka i Sverige igen, och jag har det verkligen jättefint. Det känns dock som att jag knappt hunnit sitta ned sedan i fredags morse, då jag inom 24 timmar hunnit resa från brighton till london till sevenoaks till stansted till skavsta till katrineholm, och efter det ägnat resten av helgen åt diverse upptåg och utflykter. Tro dock inte att jag klagar; det är jättefint att ha så mycket fint att göra och så många människor att se igen. Fast tillslut blir det nästan lite snurrigt i huvudet av alla intryck och upplevelser och kramar och hur är det.
 
 
 
 
Något som dock var motsatsen till cirkus och snurr var gårdagen, som jag tillbringade hos mina morföräldrar. Det var bara jag och mormor och morfar och en hel dag av humlesurr, solsken och smultron och det var så så mysigt. Drömskt mysigt. Vi ägnade dagen åt att gå runt i second hand affär, dricka kaffe med kaka, kolla i gamla fotoalbum (<3), plocka smultron, prata om livet och läsa böcker i parasollskugga. Det är något speciellt med att hälsa på mina morföräldrar som bara får mig att må så bra. Lugnet, kärleken, glädjen, och känslan av att vara hemma. Det är som en liten bubbla av glada minnen och fina känslor som en öppnar tillsammans med deras rödmålade grind och som stannar långt efter en kliver ut igen. 
 
 
 
Det var verkligen en sån jäklarns fin dag, med två fantastiska människor som jag ju är så glad att ha i mitt liv. En sån där dag som påminner en om att livet inte behöver bestå av upptåg och äventyr och resor; minnesvärda dagar kan lika väl bestå av lugn och sol och kärlek och familj. Sådant som är värdefullt inte för att det är flyktigt och något en bara upplever en gång, utan värdefullt för att det är något en är trygg och hemmastadd i. Något som är en stor lycklig del av ens liv, och som en är så så så glad att ha.
 
Translation; I'm back in Sweden again for two weeks, and my first three days here have been quite busy. Nice busy, but still busy. A part from yesterday, which I spent at my grand parents' house. It was a lovely, peaceful and sunny day, and it reminded me that rememberable days don't always have to be action filled but instead consist of sitting in a chair in the shade, looking through old photos and talking with loved ones. It was a lovely day. A truly lovely day.
 

London, Pizza och Houses of Parliament

Publicerad 2015-08-08 06:32:00 i Ett foto i timmen, Extra fina dagar, Livet,

 
Igår var min sista dag i England på två veckor, och även min sista dag med engelsmannen på två veckor. Vilket är tråkigt. Och vi tyckte att det var tråkigt att det är tråkigt, så därför bestämde vi oss för att slå på stort och göra något fantastiskt fint av vår sista dag tillsammans på ett tag. Och knowing us så blev det stora slaget en tripp till London. Så igår morse vid 10 tiden hittades vi här, vid Brighton tågstation, för min del vinkandes hejdå hejdå till hemstaden och hej hej hej hej nya äventyr.
 
 
Så en två tre stunder senare var vi i London! Vid tunnelbanestationen Lambeth North för att vara exakt.
 
 
För vi skulle på museum. Imperial War Museum, som förresten har den största fallossymbolen jag sett i hela livet. Fast det är väl passande, då det handlar om war och might och right och annat problematiskt.
 
 
Inne i IWMs lobby har de ett väldigt coolt montage av diverse flygande ting, så som raketer och doombugs och plan. Hade detta varit engelsmannens blogg så hade han nog nu skrivit ned allt som finns att veta om ovanstående flygande ting. Fast det är det inte. Så så blir det inte.
 
 
Vi skyndade upp till andra våningen, där de har en utställning om espionage. Min engelsman håller på att efterforska om SOE - ett organ inom storbritanniens underrättelsetjänst - för en fransk dokumentär, så denna utställningen passade bra som halv efterforskning halv underhållning.
 
 
Som feminist kunde jag ju inte undgå att märka att det mest handlade om många gubbar som gjort mycket saker, men några kvinnor hade de ändå med. Som dessa supercoola undercover agenter t.ex. Älskar allt som har det coola 40-talskvinnor att göra. You go gurls.
 
 
Stilig engelsman doing some research.
 
 
Sedan blev jag hungrig och bestämde att nu blir det lunch. Fast först stannade vi här för lite kik på posters för andra världskriget. Är väldigt glad att jag inte levde på den tiden. Även om typografin och stilen är helkäck.
 
 
Lunch! Vi satte oss i gräsmattan utanför muséet, plockade fram couscous, mandariner och taco chips. Lunch serverad.
 
 
Där mådde man gott. Nästan lite för gott. Så pass gott att vi stannade där i en dryg timma och njöt av solen och sedan fick rusha igenom en halv utställning till för vid klockan tre hade vi annat inplanerat.
 
 
Vi tog tunnelbanan hit och gick sedan för att plocka upp biljetter till vårt upptåg.
 
 
Och jag såg denna byggnad och blev alldeles alldeles pirrig.
 
 
För vi hade biljetter till att besöka Houses of Parliament - 1!!1!!!! - vilket ju nästan är för bra för att vara sant. Jag pluggar ju politik och internationella relationer på ett engelskt universitet, dvs. ägnar en stor del av mina studier åt att diskutera och skämta om engelsk politik, så för mig var det en sån mäktig grej att få se alla de där legendariska hallarna som en så länge pratat om och sett på tv.
 
 
Här var vi innanför staketet som går runt Westminster Palace - alltså byggnaden som det engelska parlamentet huserar i - vilket kändes väldigt coolt. Och hörreni förresten från och med nu kommer de mesta bildtexterna innehålla synonymer till 'detta är så jäkla coolt'. You have been warned.
 
 
Välkomsthallen var inget mindre än denna stora sal, Westminster Hall, som bland annat tjänat som rättegångssal för Guy Fawkes, William Wallace och Charles I. Mäktigt.
 
 
Det här var ett rum med ett namn som jag inte minns, fast fint var det, och var en av de första salarna som det engelska parlamentet möttes i. Englands parlament har ju en nästan 750 år lång historia - beror på hur man räknar och vad man räknar som parlament - vilket innebär att de under den tiden har hunnit vara en hel del män som suttit i en hel del salar.
 
 
ÄLSKADE denna plakett och ägnade en dryg kvart åt att sitta på bänken inunder i ett försök att känna mig lika rebellisk och fantastisk som en suffragett. Det gick sådär.
 
 
Engelsmän verkar ha en viss förkärlek för denna gotiska stil med färgade och blyinfattade fönster. Inte mig emot.
 
 
Hihi.
 
 
Sedan fortsatte vi genom slottet och bort mot the House of Lords, dvs. övre kammaren för Englands parlament, som traditionellt kopplats ihop mer med kronan och överheten snarare än demokrati och folkligheten. Därav ett guldinfattat tak med de officiella sköldarna för unionens tre nationer. Eller ah, egentligen är det ju fyra nationer men Wales blev annexerat snarare än unionerat så tror det är därför den inte får vara med.
 
 
Samt ett fantastiskt långt plakat om hur diverse affilierade kvinnor bör bete sig under detta guldinfattade tak. Verkar som att överhet och krona och tradition kan sammankopplas med förlegad syn på kvinnor. Vem hade kunnat gissa det?
 
 
SEDAN VAR VI I THE HOUSE OF LORDS vilket jag ännu inte riktig kommit över. Liksom, den där salen som jag sett på tv och som så mycket händer i och som har mycket historia har jag besökt? Den guldinfattade stolen slash monstret tillhör the queen btw. 
 
 
Sedan såg någon att jag höll på att ta bilder och sade åt mig att härinne får man inte fota så då var det slut med det. Vi hann förövrigt se the House of Commons - !1!!!!!11!! - också, samt the central lobby och annat som en politknörd som jag finner coolt. SÅ häftig experience. SÅ glad att vi gick dit. 
 
 
När vi var klara med Houses of Parliament så strosade vi över mot denna byggnad, Westminster Abbey, för Evensong. Det är en mässa i kyrkan som jag älskar att gå på, även om jag själv inte anser mig kristen, då den ju 1) är i Westminster Abbey som är fantastisk i sig och 2) har en kyrkokör som sjunger jättevackert. Jag och engelsmannen blev tipsade att gå dit när vi besökte Westminster Abbey i februari förra året, vilket vi gjorde och älskade, och nu tyckte vi att det var dags igen.
 
 
Sedan tog vi the underground igen och hamnade här.
 
 
För vi hade planerat att gå till Franco Manca, en av våra absoluta favoritrestauranger i världen typ.
 
 
Om någon minns så var det hit engelsmannen tog mig i april, då vi hade en annan heldag i London, och då vi tyckte det var så trevligt kände vi att hit ville vi gå igen. Så det gjorde vi. Ps denna bild är från i april dårå ds.
 
 
Fast denna bild var från igår. Fin och glad engelsman fastän han är lite ur fokus.
 
 
Men hörni kolla denna pizza. Så jäkla god. Och faktiskt ganska bra pris, speciellt för att vara inne i London. Tipstips ifall någon är i London nån gång och vill äta världens godaste pizza.
 
 
Så när vi ätit upp strosade vi runt South Kensington en stund.
 
 
Delade på en glass och kramade och mådde bra och försökte tränga undan faktumet att vi bara hade några timmar kvar innan det var hejdå för två veckor.
 
 
Så när glassen var slut tog vi tunnelbanan igen och hamnade här, vid St. James' Park. Där var himmelen fantastiskt fin.
 
 
Så satte vi oss bland alla fina par och hånglade och pratade och hånglade lite till. För att så får man göra om en är i London en varm sommarkväll och en snart måste säga hejdå vi ses igen om två veckor.
 
 
Och alldeles för fort gick tiden för alldeles för snart sade klockan att det var dags att säga hejdå. Hejdå England. Hejdå min engelsman. Hejdå London. Vi ses snart igen. ♥
 
Translation; I'm going to Sweden for two weeks, so me and my englishman decided to celebrate it off with a full day in London. We went to the IWM, visited the Houses of Parliament, listened to Evensong in Westminster Abbey, had dinner at Franco Manca and kissed in St. James' Park. It was great.
 

Sånt jag ser fram emot

Publicerad 2015-08-05 06:14:00 i Livet,

Så nu är jag alltså en före detta lärare hos EF och jag får ersätta sex dagars arbetsvecka med total sommarledighet. Jag kommer nog aldrig riktigt vänja mig vid hur livet fungerar runt sådana där kapitel som en så länge längtar efter och som en föreställer sig kommer vara för evigt, för de är ju så efterlängtade och så stora så de måste ju så, tills att de hipp happ hopp har hänt och varit och är över. Bara sådär.
 
Så idag och igår har jag ägnat tid åt att säga adjö till det kapitlet, att vänja mig vid tanken på att det som varit en sån stor del av mina senaste sex veckor nu ska ersättas med annat. Samt bingetittat på Doctor Who säsong 5. Because I'm ledig. Något som dock alltid gör det lättare för mig att säga adjö till avslutade kapitel, är faktumet att det alltid finns ett nytt kapitel redo att startas. Alltid nya projekt, nya människor, nya upplevelser som ligger därute redo att tas tag i. Vissa som en redan vet om. Andra som en upptäcker på vägen.
 
 
Så in the spirit of att se fram emot av nya projekt och människor och upplevelser tänkte jag dela med mig av sådant som jag ser fram emot att uppleva i den närmaste framtiden; ett axplock av vad mitt nya kapitel i livet kommer innehålla. 
 
♦ ledighet i ett somrigt brighton med vänner och engelsmannen; picknickar, filmkvällar, vindrickande, kramar och allt annat som en drömsommar består av.
 
♦ hembesök till sverige, då jag på lördag flyger hem för två veckors systerskap, långa sommarkvällar, familjärt umgänge och all kaviar i världen.
 
 
♦ sökande av nytt deltidsjobb, då jag hittat ett par tre som skulle ersätta ett slitigt kassajobb i mataffär med något väldigt mycket mer ≈*utvecklande*≈
 
♦ semestertripp till Belgien med engelsmannen - asså herreminje är så taggad på detta - då vi i början på september ska tillbringa fem dagar i Brygge, Antwerpen och Ghent och äta choklad och promenera runt på romantiska gator och bara ha det så bra. 
 
♦ ny termin på universitetet! I september börjar jag ju mitt andra år som undergraduate vid Sussex Uni's Politics and International Relations och jag är så så så taggad.
 
♦ att åter få CSN lån pga true life of a student
 
 
Vad ser ni fram emot? Vad hoppas ni att er framtid kommer att innehålla?
 
Translation; a list of things that I am looking forward to, like a trip to Belgium, spending summer days in Brighton, visiting my family in Sweden and starting a new year at Uni.
 

Insta lately #5

Publicerad 2015-08-02 12:33:00 i Livet,

Har nu en dag kvar att jobba som engelsklärare, sedan är det dags för mig att tacka och bocka och ta sommarlov. Förhoppningsvis kommer det även innebära att jag återvänder till denna plats lite oftare, med fler inlägg och fler upptåg och mer sommarkänsla än innan. Fast det är inget jag kan garantera; sommaren är inte till för att berättas, den ska upplevas. Fast den råkar även vara väldigt enkel att instagramma. Så nu tar vi och kollar på vad jag har lagt upp på instagram lately. Eller ja, lately kanske är att överdriva; bilderna täcker livet från maj till igår. Men ändå.
 
 
Vi börjar ända borta i maj, medan jag pluggade inför exams och fortfarande hade på mig tights. Ett stycke selfie, en solnedgång vid piren, en utflyfkt till Lewes och utsikt från vår dagstripp till Llangollen - då vi ju var och hälsade på engelsmannens morföräldrar som bor alldeles nära Wales. Trevligt.
 
 
Jag hade mina första två exams och köpte mig en sommarklänning som belöning, gick på bal med engelsmannen och kände mig som en gul marängdröm, åkte hem till svealandet som var förträffligt vackert och åt mat som jag inte lagat själv - svingod lax i ugn med fetaostcreme om någon undrar.
 
 
Tog med lillasyster Klara till Julitagård som födelsedagspåhitt - då hon ju fyllde 18 (!!?? kan fortfarande inte fatta hur stor hon är ??!!) - och flög sedan tillbaka till England. Åt mysfrukost i finporslin som jag fått av mormor och morfar, posade i jobbtröjan inför första jobbardagen och åt fantastiskt god pasta (creme fraiche + grönsaksbuljong + soja + sparris + tomater). Sommaren var i full gång.
 
 
Så köpte jag en till vintageklänning - kostade ynka tio pund vilket ju nästan är för bra för att vara sant - och tog mina elever till London för en dag av sightseeing och sol och firade en söndag med mysfrukost med pannkakor, nutella och jordgubbar. Sedan firade vi med resten av Brighton Pride igår, och rätten att få älska den man vill samt få vara den man är.
 
Translation; I've got one working day left before I go on my summer holiday, which hopefully means that I'll soon be back here with more thought through posts and photos. However, until then you'll just have to do with these photos from instagram, covering my days from may 'til yesterday. I've been to Sweden, Wales and England, eaten a lot of food, taken a surprisingly low amount of selfies, bought some dresses and celebrated being an ally to a proud and loving movement which fights for fundamental rights of love and being yourself.