London, Pizza och Houses of Parliament

Publicerad 2015-08-08 06:32:00 i Ett foto i timmen, Extra fina dagar, Livet,

 
Igår var min sista dag i England på två veckor, och även min sista dag med engelsmannen på två veckor. Vilket är tråkigt. Och vi tyckte att det var tråkigt att det är tråkigt, så därför bestämde vi oss för att slå på stort och göra något fantastiskt fint av vår sista dag tillsammans på ett tag. Och knowing us så blev det stora slaget en tripp till London. Så igår morse vid 10 tiden hittades vi här, vid Brighton tågstation, för min del vinkandes hejdå hejdå till hemstaden och hej hej hej hej nya äventyr.
 
 
Så en två tre stunder senare var vi i London! Vid tunnelbanestationen Lambeth North för att vara exakt.
 
 
För vi skulle på museum. Imperial War Museum, som förresten har den största fallossymbolen jag sett i hela livet. Fast det är väl passande, då det handlar om war och might och right och annat problematiskt.
 
 
Inne i IWMs lobby har de ett väldigt coolt montage av diverse flygande ting, så som raketer och doombugs och plan. Hade detta varit engelsmannens blogg så hade han nog nu skrivit ned allt som finns att veta om ovanstående flygande ting. Fast det är det inte. Så så blir det inte.
 
 
Vi skyndade upp till andra våningen, där de har en utställning om espionage. Min engelsman håller på att efterforska om SOE - ett organ inom storbritanniens underrättelsetjänst - för en fransk dokumentär, så denna utställningen passade bra som halv efterforskning halv underhållning.
 
 
Som feminist kunde jag ju inte undgå att märka att det mest handlade om många gubbar som gjort mycket saker, men några kvinnor hade de ändå med. Som dessa supercoola undercover agenter t.ex. Älskar allt som har det coola 40-talskvinnor att göra. You go gurls.
 
 
Stilig engelsman doing some research.
 
 
Sedan blev jag hungrig och bestämde att nu blir det lunch. Fast först stannade vi här för lite kik på posters för andra världskriget. Är väldigt glad att jag inte levde på den tiden. Även om typografin och stilen är helkäck.
 
 
Lunch! Vi satte oss i gräsmattan utanför muséet, plockade fram couscous, mandariner och taco chips. Lunch serverad.
 
 
Där mådde man gott. Nästan lite för gott. Så pass gott att vi stannade där i en dryg timma och njöt av solen och sedan fick rusha igenom en halv utställning till för vid klockan tre hade vi annat inplanerat.
 
 
Vi tog tunnelbanan hit och gick sedan för att plocka upp biljetter till vårt upptåg.
 
 
Och jag såg denna byggnad och blev alldeles alldeles pirrig.
 
 
För vi hade biljetter till att besöka Houses of Parliament - 1!!1!!!! - vilket ju nästan är för bra för att vara sant. Jag pluggar ju politik och internationella relationer på ett engelskt universitet, dvs. ägnar en stor del av mina studier åt att diskutera och skämta om engelsk politik, så för mig var det en sån mäktig grej att få se alla de där legendariska hallarna som en så länge pratat om och sett på tv.
 
 
Här var vi innanför staketet som går runt Westminster Palace - alltså byggnaden som det engelska parlamentet huserar i - vilket kändes väldigt coolt. Och hörreni förresten från och med nu kommer de mesta bildtexterna innehålla synonymer till 'detta är så jäkla coolt'. You have been warned.
 
 
Välkomsthallen var inget mindre än denna stora sal, Westminster Hall, som bland annat tjänat som rättegångssal för Guy Fawkes, William Wallace och Charles I. Mäktigt.
 
 
Det här var ett rum med ett namn som jag inte minns, fast fint var det, och var en av de första salarna som det engelska parlamentet möttes i. Englands parlament har ju en nästan 750 år lång historia - beror på hur man räknar och vad man räknar som parlament - vilket innebär att de under den tiden har hunnit vara en hel del män som suttit i en hel del salar.
 
 
ÄLSKADE denna plakett och ägnade en dryg kvart åt att sitta på bänken inunder i ett försök att känna mig lika rebellisk och fantastisk som en suffragett. Det gick sådär.
 
 
Engelsmän verkar ha en viss förkärlek för denna gotiska stil med färgade och blyinfattade fönster. Inte mig emot.
 
 
Hihi.
 
 
Sedan fortsatte vi genom slottet och bort mot the House of Lords, dvs. övre kammaren för Englands parlament, som traditionellt kopplats ihop mer med kronan och överheten snarare än demokrati och folkligheten. Därav ett guldinfattat tak med de officiella sköldarna för unionens tre nationer. Eller ah, egentligen är det ju fyra nationer men Wales blev annexerat snarare än unionerat så tror det är därför den inte får vara med.
 
 
Samt ett fantastiskt långt plakat om hur diverse affilierade kvinnor bör bete sig under detta guldinfattade tak. Verkar som att överhet och krona och tradition kan sammankopplas med förlegad syn på kvinnor. Vem hade kunnat gissa det?
 
 
SEDAN VAR VI I THE HOUSE OF LORDS vilket jag ännu inte riktig kommit över. Liksom, den där salen som jag sett på tv och som så mycket händer i och som har mycket historia har jag besökt? Den guldinfattade stolen slash monstret tillhör the queen btw. 
 
 
Sedan såg någon att jag höll på att ta bilder och sade åt mig att härinne får man inte fota så då var det slut med det. Vi hann förövrigt se the House of Commons - !1!!!!!11!! - också, samt the central lobby och annat som en politknörd som jag finner coolt. SÅ häftig experience. SÅ glad att vi gick dit. 
 
 
När vi var klara med Houses of Parliament så strosade vi över mot denna byggnad, Westminster Abbey, för Evensong. Det är en mässa i kyrkan som jag älskar att gå på, även om jag själv inte anser mig kristen, då den ju 1) är i Westminster Abbey som är fantastisk i sig och 2) har en kyrkokör som sjunger jättevackert. Jag och engelsmannen blev tipsade att gå dit när vi besökte Westminster Abbey i februari förra året, vilket vi gjorde och älskade, och nu tyckte vi att det var dags igen.
 
 
Sedan tog vi the underground igen och hamnade här.
 
 
För vi hade planerat att gå till Franco Manca, en av våra absoluta favoritrestauranger i världen typ.
 
 
Om någon minns så var det hit engelsmannen tog mig i april, då vi hade en annan heldag i London, och då vi tyckte det var så trevligt kände vi att hit ville vi gå igen. Så det gjorde vi. Ps denna bild är från i april dårå ds.
 
 
Fast denna bild var från igår. Fin och glad engelsman fastän han är lite ur fokus.
 
 
Men hörni kolla denna pizza. Så jäkla god. Och faktiskt ganska bra pris, speciellt för att vara inne i London. Tipstips ifall någon är i London nån gång och vill äta världens godaste pizza.
 
 
Så när vi ätit upp strosade vi runt South Kensington en stund.
 
 
Delade på en glass och kramade och mådde bra och försökte tränga undan faktumet att vi bara hade några timmar kvar innan det var hejdå för två veckor.
 
 
Så när glassen var slut tog vi tunnelbanan igen och hamnade här, vid St. James' Park. Där var himmelen fantastiskt fin.
 
 
Så satte vi oss bland alla fina par och hånglade och pratade och hånglade lite till. För att så får man göra om en är i London en varm sommarkväll och en snart måste säga hejdå vi ses igen om två veckor.
 
 
Och alldeles för fort gick tiden för alldeles för snart sade klockan att det var dags att säga hejdå. Hejdå England. Hejdå min engelsman. Hejdå London. Vi ses snart igen. ♥
 
Translation; I'm going to Sweden for two weeks, so me and my englishman decided to celebrate it off with a full day in London. We went to the IWM, visited the Houses of Parliament, listened to Evensong in Westminster Abbey, had dinner at Franco Manca and kissed in St. James' Park. It was great.
 

Kommentarer

Postat av: Dixi Wonderland

Publicerad 2015-08-08 11:00:54

Men åhh St James Park besökte vi när vi var i London. Lite kul att du stod på exakt samma plats som jag stod när jag fotade i parken. Såg du några av de söta ekorrarna? :D Var så nyfiken över hur det såg ut inne i Westminster Palace och nu vet jag tack vare dig :D Lite kul att du stod på exakt samma plats som jag stod när jag fotade i parken. Såg du några av de söta ekorrarna? :D

Svar: Åh vad roligt att vi stod på samma plats! Älskar verkligen St. James' Park, min favoritpark i hela världen faktiskt <3
Frida

Postat av: Daniella Chanelle

Publicerad 2015-08-08 19:37:40

Men åhhh <33333333 du lever mitt drömliv typ

Svar: men du det gör ju du med! Bosatt i London och Edinburgh och lever livet med vänner, är fab as hell och fantastiskt trevlig. Det för mig låter precis lika mycket som ett drömliv som en dag i London!
Frida

Postat av: Cornelis Sillanpää

Publicerad 2015-08-10 12:41:10

Finaste finaste London. Saknar det något enormt. Hoppas du får det fint i Sverige!

Svar: Men du tack!
Frida

Postat av: Daniela

Publicerad 2015-08-10 16:18:38

Men vilka fantastiska bilder du har tagit, och dina inlägg är ju underbara! Hit till bloggen kommer jag tillbaka utan tvekan :D

Svar: Men hallå du tack tack tack så mycket! Välkommen välkommen hit <3333
Frida

Postat av: Embla

Publicerad 2015-08-11 13:19:40

åh London, måste dit snart igen.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej