En måndagslista

Publicerad 2015-03-30 11:59:00 i Listor, Livet,

 
Hur mår du? 
Bra, började dagen med yoga, amerikanska pannkakor samt en kopp te och mår nu alldeles prima.
 
Vad är det bästa med måndagar? 
Att jag har sovmorgon till åtminstone kl.11. Älskar att börja en fullspeckad vecka med en lugn måndagsmorgon.
 
Vad ska du göra imorgon? 
(Måste kolla i kalendern) Har möten med diverse föreningar på skolan samt en workshop i kvantitativ statistik. 
 
Ett citat som passar dig 
'All we have to decide is what to do with the time that is given to us', eller sluta oroa dig i onödan och fokusera istället på sådant du faktiskt kan påverka.
 
Nämn något som gjorde dig glad igår 
Vi hade ju en sån himlans fin helg tillsammans med pappa och Sofia, vilket gjorde mig så innerligt glad.
 
 
 
Vad gjorde du för 15 min sedan? 
Tog en dusch.
 
Det sista du sa högt?
'Hurry up!'

Det senaste någon sa till dig?
'It's the postman!' av engelsmannen, som insåg att ljudet från dörren innebar att brevbäraren äntligen kommit hit med hans nya vinyl. Till vilket jag svarade, exalterat, att han måste skynda sig ner och öppna dörren.
 
Fyra städer du bott i
1. Katrineholm
2. Stockholm
3. Norrköping
4. Brighton
 
Vad är det för färg på din ytterdörr?
Vit. Himlans tråkigt faktiskt, då alla andra här i grannområdet är så färggranna och fina.
 
Vad är det för väder hos dig nu?
Soligt och varmt ♥

Tre filmer du gärna ser om och om igen
1. Sagan om Ringen
2. Good Vibrations
3. Legally Blonde
 
 
 
Fyra jobb du haft 
1. Shopassistent i mataffär
2. Fundraiser för Röda Korset
3. Ritningsskannare 
4. Ambassadör för universitetet
 
Har du varit tvungen att använda uniform i något jobb? 
Egentligen borde jag ha uniform för jobbet jag har nu, men den har ännu inte levererats till affären så jag slipper det ett tag till. Annars hade vi ju Röda Kors tshirts/jackor/väskor/kepsar/hoodies när vi jobbade som fundraisers.
 
Det senaste du skrattade åt
Min och engelsmannens oförmåga att bestämma oss för vad vi ville ha till middag. 

Fyra platser du åkt på semester till
1. Marocko
2. Italien
3. Norge
4. Spanien
 
Vad ser du om du tittar till vänster?
Vad har du på dig just nu?
En av engelsmannens för stora tshirts och två omaka knästrumpor. 
 
Vad var det senaste du handlade? 
Då spisen vår slutade fungera ordentligt igår morse gav pappa oss pengar att äta ute med, så det sista jag köpte var två thalis på en indisk restaurang. När vi väl bestämde oss för vad vi ville ha, vill säga. Det var himmelskt gott.
 
Vilket var ditt bästa ämne i skolan?
SO eller historia. De är verkligen mina ämnen.
 
Vad gör dig glad?
Mina vänner. Min engelsman. Sol. God mat. Familj. Valpar.
 
Vad ska du göra nu?
Ta tag i dagen och börja läsa om kvalitativ statistik. Göra lunch och sedan klä på mig samt cykla till universitetet för nära 12 timmar av föreläsningar och jobb. Men först ska jag njuta liiite till av denna lugna måndagsmorgon.
 
 
Listan hittade jag inne hos Sandra, även om jag modifierat den lite.
 
Translation: a mixed monday list.
 

Lördag; ett foto i timmen

Publicerad 2015-03-28 23:06:00 i Ett foto i timmen, Livet,

Denna helg har vi ju finbesök i form av pappa och minstasyster Sofia, som båda var på förstabesök här i Brighton. Så vi bestämde oss för att på Lördagen riva av allt fint som Brighton har att erbjuda i ett kompakt dagspaket, vilket jag tänkte att nu även ni kunde få ta del av. Här är vår lördag, ett foto i timmen.
 
 
08.00 Årets hittills tidigaste morgon, då ju Sofia har en helt annan uppfattning om sovmornar jämfört med oss andra tre, började med en promenad till parken för lek. Dimman låg tung men påskliljorna lyste upp ändå.
 
 
09.00 Frukost! En obligatorisk del av ett englandsbesök är ju en riktig engelsk frukost ute. Jag är ju själv helt frälst i brittisk frukost med ♥ ägg ♥ baked beans ♥ stekta tomater ♥ vegetarisk korv ♥ så detta var en perfekt start på en lång men fin dag.
 
 
10.00 Långfrukosten nära att avslutas. Sofia var inne på sin sista nutellamacka och jag på min sista kopp kamomillte. Sedan tog vi oss an Brighton.
 
 
11.00 Familjefoto framför Pavillion Gardens.
 
 
12.00 Vindig strand och övergiven gammal pir. Vi åkte karusell medan vinden drog i håret, och strök av den obligatoriska pirpromenaden från listan innan vi gick in mot stadscentrum i hopp om att få lite lä från vinden.
 
13.00 Började det regna. Så vi fortsatte genom gatorna med kameran säkert i väskan.
 
 
14.00 Var det dags för lördagsgodis. Såklart.
 
 
15.00 Hemma igen, med värme, lä från regn och rusk samt en kopp te. Skön vila för trötta ben.
 
 
16.00 Jag och pappa tog chansen att pilla lite med min julklapp som levererades med besökarna. Det är en liten behändig fotoskrivare som är helt fantastiskt rolig.
 
 
17.00 Tidig middag vid en klassisk fish'n'chips restaurang. Så himlans gott.
 
Och sedan slutade min dokumentering av dagen. Resten av kvällen tillbringades hemma med godis, barn-tv och prat i mysbelysning innan det var dags att sova.
 
Translation; A photo an hour, saturday. My dad and little sister are here for a visit, so we took them out for a tour around Brighton.
 

En hylla i köket

Publicerad 2015-03-24 16:52:00 i Livet, Tankar och åsikter,

 
Livet rullar på, skolan fortsätter och solen går upp för varje ny dag som ankommer. Snart är vårterminen slut, mars över och om bara någon vecka fyller jag tjugo. 2015 har hittills gått förbi i ett enda stort svep, och det är lätt att mot all snabb tid, allt som flyter förbi, känna att en inte tar vara på allt en har. Att en inte uppnår allt en ville uppnå. Och så står en där och inser att oj, vad mycket det är i livet som jag önskar att jag hade tid att fixa. Göra bättre.
 
 
En av sakerna i mitt liv som jag önskar att jag hade tid, pengar och möjlighet att fixa med är vår lägenhet. Det är en ganska gammal engelsk lägenhet med gulnande tapeter, dammiga heltäckningsmattor och element som mest funkar när den vill. Det är långt ifrån mitt drömtorp med färgglada väggar, femtiotalsinredning och trägolv. Men även om den inte ser ut precis som min pinterestmapp om heminredning, så har den mycket annat fint. Som faktumet att den ligger i Brighton. Eller det fina solljuset på mornarna. Eller att jag får dela den med min engelsman. Eller den fina hyllan i köket, med de vackra burkarna, timjan i ölglas eller de handmålade äggkopparna.
 
 
Vad jag väl egentligen vill säga med det här är väl att det är lätt att känna att man inte är tillräcklig. Att livet går förbi alldeles för fort, och att en själv står handfallen där i mitten utan någon idé om hur en ska hinna med. Men om en istället tar en paus, tar ett andetag och tittar sig lite omkring, så kan en hitta en hel del som man faktiskt uppskattar. Sådant som en lyckats med. Sådant som en uppskattar att ha i sitt liv. Även om det är så litet som en hylla i köket.
 
 
Translation; Philosophical mumblings relating to our kitchen shelf.
 

Cykeltur och picknick

Publicerad 2015-03-21 10:51:00 i Livet,

För några dagar sedan insåg jag att 2015 hittils inte varit världens bästa år. Visst, vi har haft jättefina ögonblick/helger/dagar, men sammanlagt så har alltid någonting känts... fel. Först var trött. Sedan insåg jag att jag jobbade för mycket. Så jag slutade jobba, och några veckor senare var jag uttråkad. Rutiner hade förvandlat drömlivet i Brighton till ett liv som vilket annat, och det fick mig att börja tvivla på om det här verkligen var det jag ville. Tack och lov så markerade de funderingarna slutet på mitt dåliga start på året. För när jag frågade mig själv om det här var det jag ville, så var ju svaret ett rungande ja. Och jag insåg att vad som var fel var inte hur mitt liv ser ut, utan hur jag väljer att njuta av det. Jag behövde ha mer äventyr. Mer glädje. Mer sol. Mer skratt. 
 
Och igår började vi detta nya liv av äventyr, sol och skratt med en cykeltur längs med havet här i Brighton. Solen sken, vinden hade mojnat(något som väl aldrig händer här i Brighton), och ett fint dis låg över havskanten. På vägen ut hade vi stannat för att införskaffa nödvändigheter - vin, brie, baguetter och vindruvor - som vi på ett väl valt ställe stannade och plockade fram. Så hade vi sedan en impromptu picknick mitt på en kulle, med utsikt över stranden och det ljusblå havet. Jag hade på mig min duvblå bomullsklänning och var så jäkla lycklig.
 
 
 
 
Efter någon timma av baguette, ost och vin fortsatte vi så vår resa. Längs med stranden den här gången, där en hade mycket bättre utsikt över de vita kalkklipporna som denna del av England ju är så känt för. Tycker också himlans mycket om de fina stenstränderna med alla sina färger och former.
 
 
 
 
Sedan, när solen började gå ned vände vi styrena hemåt. Det var verkligen ett alldeles drömskt ljus som slog mot de vita klipporna medan vi lugnt cyklade förbi. Dessutom var massor med söta hundar ute med sina hundägare vilket ju aldrig är fel. Så cyklade vi sedan hem tills vi kunde se Brighton pir genom solnedgångsdiset, och var himlans nöjd med vårt äventyr. För äventyr i livet behöver ju inte alla vara stora eller dyra resor, utan likväl en picknick med en omtyckt person och medhavd matsäck. Det var åtminstone tillräckligt för mig, som för första gången på länge kände mig nöjd och glad över allt.
 
 
 
Translation; I've decided to enjoy life more and become more adventurous. So yesterday we went out on a impromptu bike ride along the sea side with a complimentary picnic. It was a splendid, splendid day.
 

En helg i Brighton

Publicerad 2015-03-18 01:36:00 i Livet,

Veckan är fullfjädrat igång igen och vardsgsbestyren har tagit fart, men först tycker jag att vi tar och håller kvar helgen en liten, liten stund till. Min helg tillbringades ju tillsammans med familjemedlemmarna som var på besök här i Brighton, och jag tänkte att även ni kunde få hänga med på våra små äventyr.
 
 
 
Självklart börjar vi med frukost. Nybakade croissanter, te, solljus och fint sällskap är precis hur min favoritmorgon ser ut.
 
 
 
Sedan drog vi ut för att upptäcka Brighton. Det innebär mycket promenerande runt de fina gamla gågatorna med sina butiker, restauranger och biosalonger, vilket jag nog aldrig kommer tröttna på. 
 
 
 
Sedan kom vi slutligen ned till stranden och tog en långsam promenad längs med piren, i värsta viktorianska stilen. Solen värmde men vinden blåste kallt, och runt omkring flög måsarna precis så som de alltid gör.
 
 
 
Tog chansen att ta kort tillsammans med min finaste syster. Tycker det är så kul att hon har en likadan regnjacka som jag har, även fast hennes är vit. Dessutom får hon absolut pluspoäng för sista bildens stil trots hårkaos.
 
 
 
Ett av mina absoluta favoritställen i Brighton är alldeles längst ut på piren. För att hitta dit får man gå lite omvägar, men det är väl värt det när en står med hav, hav och åter hav som sträcker ut sig framför en. Första användandet av solglasögonen iår btw.
 
 
 
En kväll hann vi även med en omgång engelskt alfapet, eller scrabble som det ju heter, med brittiska kakor och den obligatoriska koppen te. 
 
 
 
Ytterligare en frukost. Denna åt vi dock ute, på en liten restaurang som jag tycker extra mycket om. Vegetarian cooked breakfast ♥
 
 
 
Vi hann även med ett besök inne på Paviljongen, som ju är obligatoriskt för alla som besöker Brighton. Där inne får en dock inte ta bilder, men tips tips tips ifall ni någonsin kommer hit och hälsar på.
 
 
 
Så slutligen hann vi med ett afternoon tea helgen till ära. Söndagen var ju mors dag här i England, vilket skulle firas innan det var dags för gästerna att åka hem igen. Tack och bock för fin helg ♥
 
Translation; pics from my weekend with my visiting family. It was so nice.
 

Familjefredag

Publicerad 2015-03-15 09:10:56 i Livet,

Åh, så har helgen äntligen äntligen kommit då mamma med familj hälsar på oss här i Brighton. Det har verkligen varit en sån himlans fin helg av umgänge/dricka/promenixande/mat/kramar, tillräckligt för att fylla på batterierna av glädje i flera veckor till. Jag har ju inte sett någon ur min familj sedan jag reste tillbaka för skolstart i mitten på januari, och denna helg var perfekt för att lätta lite av saknaden som ju infinner sig när en bor så långt borta från Sverige.
 
De anlände redan i fredags eftermiddag och vi bestämde oss för att börja helgen inne på the Park Crescent Pub(som kanske ni kommer ihåg från i somras) för middag, första glaset brittisk öl och igentagande av allt som hänt sedan vi sist sågs. Det var verkligen en sån himlans mysig kväll, med helt himmelska burgare och väldigt, väldigt fina människor.
 
 
 
 
 
 
 
På bild: 1 Tomas och Mamma 2 menyn 3 Engelsmannen 4 Getostburgare ♥ 5 Min syster Klara!
 
Translation: My family is here! Or, more like half of it. They're here to spend the weekend with me and my englishman in Brighton, enjoying the sights, the food and being with us. Such a lovely, lovely weekend. And these pictures are from friday, when we went out for a pub grub at the Park Crescent Pub.
 

Tre studentfrukostar

Publicerad 2015-03-13 23:59:00 i Budgettips för studenter, Livet, Mat och recept,

Att äta billigt som student är ju som vi alla vet ett ständigt dilemma, speciellt om en dessutom försöker få till något som även är gott och mättande. Personligen känner jag att jag hittills ändå fått till lunch och middag ganska bra; de blir goda, trevliga, mättande och billiga. Men sedan kommer den där frukosten. Den som jag slänger i mig eller trycker ned på morgonen bara för att fylla upp med energi innan det är dags att sticka iväg till campuset. Men de senaste veckorna har jag försökt att tänka om, för att göra frukosten lika god som den är funktionell - och här kommer mina tre mest lyckade favoriter;
 
 
Hemmagjord müsli. Bör ju helst intas tillsammans med något mer, så som ett kokt ägg eller ett knäckebröd, men är tillräckligt fin bara för att få en egen kategori. För att få ned kostnaderna för alla ingredienser brukar jag köpa in ett 'basic' müsli som jag sedan omrostar själv, för att få lite mer krispig och smakrik, tillsammans med kanel och honung.
 
De går sedan in i ugnen på 150 grader i ungefär en 30-45 min, rörs om var femtonde minut, och tas sedan ut fin och gyllenbrun. För extra lyx kan en lägga till lite nötter och torkad frukt - tips är att leta reda på storpack inne på Lidl eller Aldi - och sedan servera med fil/yoghurt/mjölk.
 
 
Gröt är verkligen något som blivit standardfrukosten hemma hos oss, vilket lett till att jag behöver ta till drastiska mått för att göra det roligt igen. Men det är ju verkligen den absolut bästa frukosten utifrån ett studentperspektiv; billigt, mättande och snabbt att göra. Dock inte särskilt roligt.
 
Mitt bästa tips för att göra gröt roligare är detta; koka gröten tillsammans med mjölk och blanda i en hel del kanel. Servera sedan med ett halvt rivet äpple och några skedar jordnötssmör. Det ger den annars stabbiga gröten en helt annan känsla och smak, och för mig är det ett jättebra sätt att få gröt att smaka gott.
 
 
Hembakat bröd med lite smör och valfritt pålägg blir mitt sista tips. Jag vet ju att det kan kännas svårt att få tid med hembakat bröd, men då det är så himlans billigt och trevligt så kan jag ju inte hoppa över det. Jag följer det gamla hederliga receptet som jag ärvt från mamma mor min, som jag tycker blir himlans fint, mättande och trevligt.
 
Dessutom tycker jag ju att det är så mysigt med en ungsvarm macka, en kopp te och ett kokat ägg till frukost så det blir ju nästan en liten upplevelse bara det. Om en vill prova att variera mackan lite så kan en riva ned lite äpple och blanda i lite kanel, vilket ju dessutom funkar himlans bra om man har äpple hemma till en grötfrukost, vilket ger det lite extra smak och glädje.
 
Förresten, jag har fotat dessa bilder över några veckor nu, helt enkelt för att jag sällan har hemma ingredienser till alla tre frukostar på en och samma gång, så anledningen till att de skiljer sig åt så i kvalité och ljus är helt enkelt att jag blivit lite bättre för varje bild som togs. Hoppas det inte stör alltför mycket.
 
Translation; my three tips for some nice, healthy and cheap student breakfasts. Home made müsli with ingredients from Aldi and basic shelves, porridge with grated apple and peanut butter, and home made bread with a nice boiled egg.
 

Insta lately #2

Publicerad 2015-03-12 21:19:00 i Livet,

♥ Först och främst så vill jag bara tacka för era fina och stöttande ord från förra inlägget, ni är verkligen så fina ♥
 
Sedan tänkte jag att nu vi kunde ta och kolla lite vad jag haft för mig på instagram den senaste tiden, där ni finner mig @trafikljuset som ni vet. Detta dels då jag tillbringar så mycket tid i biblioteket för alla uppsatser, så det blir inte så mycket tid över till att fota, men även dels då mitt senaste instagraminlägg nog var ett par två månader sedan nu, så det känns som det är dags igen nu. 
 
 
Vi börjar vid julledigheten, då ♦ vi såg teater om bröderna grim i häftigaste lokalerna ♦  jag tog snöselfie hemma i Sverige ♦
♦ familjen hälsade på mormor och morfar i deras fina fina hus ♦ engelsmannen och jag lagade veggie breakfast ♦ 
 
 
Sedan fortsätter januari och februari med ♦ uppvisning av dessa fierce feministörhängena ♦ soluppgång från flyget på väg tillbaka till England ♦  
♦ ny tisha med Sussex Unis logga och finaste mörkgröna färgen ♦ poserande tillsammans alla hjärtans dags blommor från mamma mor ♦ 
 
 
Och så har vi kommit fram till mars där jag ♦ tyckte att detta stekta ägg var värt att förevigas ♦ visade upp en fantastisk ny vintageskjorta ♦  
♦ kände mig glad en lördag med solsken och pärlhalsband ♦ mös med en kopp soja/svamp/persiljesoppa 
 
Nu ska jag ta och mysa ner mig i sängen tillsammans med en kopp te och 'På bröllop med Kakan' för att fira att första uppsatsen lämnats in och andra rullar på bra. Imorgon kommer mamma med familj på besök(!!) och dessutom har jag sovmorgon. Det känns som att det kommer bli en bra helg.
 
Translation: I thought it was time for another update of what I've been doing over at instagram, where you can find me @trafikljuset
 
 

Du har blod på din kappa

Publicerad 2015-03-12 16:29:00 i Livet, Tankar och åsikter,

Du sitter på nattbussen hem och känner tårarna rinna längs med kinderna. Utanför fönstret viner de välbekanta trädstammarna förbi i mörkret. Runt om dig har du alla dina allra finaste vänner. Gänget. De sitter med tomma ögon. Förvånade ögon. Ögon som inte kan förstå vad som just hände.

’Du har blod på din kappa’ säger Laura. Du tittar ned och ser mycket väl några röda fläckar. Blodet som den totala främlingen spottade på dig när du gick emellan när han för fjärde gången på bara några minuter attackerade Phil. Phil som älskar att spela ukulele och laga mat. 

Ni hade precis vunnit en quiz-tävling, hade druckit alldeles för mycket vin för en söndagskväll, och väntade på bussen när det hände. Två minuter innan hade ni sjungit på ABBA låtar. Två minuter senare var allt kaos.

De kom vinglande förbi och bjöd in er tjejer till en fest. Ni tackade nej. De vinglade vidare. Tills plötsligt en av de stannade, vände sig om och sade: ’De slog mig i ansiktet. Rätt på hakan.’. Han kommer närmare, med sitt helt orörda ansikte, och upprepar samma sak. Sedan går han på två av dina närmaste vänner. Hans vän hänger på.

En stund senare, en kvart? ett halvår? fem minuter? kommer säkerhetsvakter till platsen och separerar de två från dina vänner. De tar era namn och nummer. Du har börjat gråta. Av rädsla. Av chock. Av lättnad. Vakten stannar en buss som kommer förbi, och vi kliver på.

’Du har blod på din kappa’ säger Laura.

Jag säger inget, men tänker 'jag bryr mig inte ifall det är blod på min kappa, så länge inget av det är vårt’.

* * *

Vill understryka att vi alla mår bra. Attackerarna fick några slag på näsan som ledde till att de började blöda, och även om jag aldrig tänker försvara våld så var just det ett resultat av självförsvar. De två stod upp när vi åkte därifrån, visserligen vingliga, men det har nog mer att göra med deras nivå av påverkan än något annat. 

Jag vill även understryka - främst för de i min närhet som jag vet läser bloggen - att jag mår bra. Vi tar hand om varandra, vi i gänget, och vi tog oss igenom det tillsammans. Nu är det mest bara ett bisarrt minne. Nästan en dröm. Liksom, hände det verkligen?

Och slutligen så vill jag understryka - främst för de som läser min blogg och kommenterat eminensen som min kappa innehar - att blodet tvättades lätt bort. Kappan, jag och mina vänner, är alla ok.

Translation: About sunday night, when two guys attacked me and my friends. It was really quite dramatic, although we all got out of it OK.

 

Mulet väder och ledig söndag

Publicerad 2015-03-08 19:42:50 i Livet,

Idag, söndag, hade vi en härligt ledig dag att tillbringa precis så som vi ville. Hela lördagen tillbringades inomhus skrivandes uppsats, och efter att ha skrivit klart min första utav två tyckte jag att det var dags för en paus. Så jag föreslog att vi skulle ta och avverka en ledig dag ute i Brighton, vilket engelsmannen nappade på direkt. Häng med!
 
 
 
Börjar ju dagen med obligatorisk outfitbild inne i parken som är alldeles där vi bor. Har på mig denna fantastiskt sjuttiotaliga skjorta med blommönster, strutkrage och spets som är alldeles perfekt för mycket, tillsammans med min vanliga regnjacka och kjol från monki. Vinden blåste och solen hade gått i moln för dagen, men vad gör det när en har termotights och bästa, största halsduken i världen.
 
 
 
Första restaurangen vi planerat att gå till hade stängt för dagen, så jag drog istället fram ett gammalt tips som jag länge velat prova på. Det är en 'all you can eat' buffé mitt på shoppingstråket i Western Road, som tillfredställer köttätare och vegetarianer alike. Min överfulla tallrik ovan består av ungsrostad aubergine med philadelphiaost och granatäpplen, bakpotatis, haricot verts, pumpasallad, ugnsrostade grönsaker och tomatsallad. Helt freakin' amazing. Och utsikten kan en ju inte klaga på heller.
 
 
 
Sedan rullade vi över till Brighton Museum, som ju är mittemot Brighton Pavillion, och gick på lite utställningar om bland annat antika egypten, världskulturer, Brightons historia och designhistoria. Himlans rolig blandning, men var ändå väl värt besök medan det ännu är gratis att gå. 
 
 
 
Sedan, när lunchen lagt sig lite, gick vi tillbaka neråt havet för en liten promenad längs med havskusten. Obligatoriska promenaden på piren avbetates, innan vi införskaffade fyra härligt varma munkar som värmde fint mot den relativt kyliga vinden. Så satt vi sedan ett tag på en bänk ute på piren och njöt av utsikten, fina känslor och mätta magar innan vi slutligen gick hemåt igen. Och så var våra mulna söndagsbestyr över.
 
Translation: We have had such a lovely sunday just the two of us, which we've spent eating, strolling and looking at old artefacts at the Brighton museum. 
 

Internationella kvinnodagen

Publicerad 2015-03-08 13:33:00 i Livet, Tankar och åsikter,

Så är den här iår igen, dagen då kvinnornas kamp för jämställdhet uppmärksammas i förhoppningen att komma lite längre innan nästa års kvinnodag. Varför inte varje dag är kvinnors dag, fram tills könen är jämställda, är för mig en gåta. Idag är dagen då vi ser framåt, sporrar oss själva till ett nytt år av kamp. Men det är även dagen då vi ser tillbaka på kvinnorna som föregått oss. Kvinnorna som kämpat för att vi idag får vara där vi är. Internationella kvinnodagen är för mig en dag att fira - fira hur fantastiska vi är som kommit så långt - men även en dag att bli arg - arg för allt orätt som gjorts mot oss, och för allt orätt som fortfarande pågår. Så här kommer en lista på några kvinnor vars kamp jag anser att vi gör gott i att minnas.
 
 
Nancy Astor - första kvinnliga brittiska parlamentarikern invald House of Commons, år 1919. Under hennes tid i Parlamentet kämpade hon för kvinnors rättigheter, barns rättigheter, utbildning och förskolor, samtidigt som hon ständigt blev utfryst, ignorerad och rätt utsagt mobbad av alla andra parlamentariker. Till och med hennes partikamrater ingick i en mob av politiker som alla medvetet försökte orsaka henne så mycket skam och utanförskap att hon, och alla andra hoppfulla kvinnor, aldrig skulle försöka sig på att bli parlamentariker igen. Vid Astors död erkände hon för sin son att "...(if) I had known how much men would hate it, I would never have dared to do it". Men det gjorde hon ändå. Astor kämpade för kvinnors rättigheter i parlamentet i över 20 år. Sån jäkla stark kvinna.
 
Källor: 1, 2, 3, samt Joni Luvenduskis 'Feminizing Politics'
 
 
Emily Wilding Davison - en militant suffragett som kämpade för kvinnors rösträtt i början av nittonhundratalet. Hon är nog främst ihågkommen för sin dramatiska död, då hon 1913 slängde sig framför kung Charles V häst under ett derby som en del av sin livslånga protest mot överhetens förtryck av kvinnor. Jag vill dock lyfta fram en annan del av hennes kamp, som i brittiska parlamentet förevigats med ett plakat utanför ett kvastskåp som lyder 'In this broom cupboard Emily Wilding Davison hid herself, during the night of the 1911 census. She was a brave suffragette campaigning for votes for women at a time when parliament denied them that right. In this way she was able to record her address, on the night of that census, as being 'the house of commons', thus making her claim to the same political rights as men.'
 
Källor: 1, 2.
 
Notera gärna att jag ju studerar politik i England, vilket ju leder till att kvinnor inom just det området är inom min expertis. Så denna lista reflekterar främst vita kvinnors kamp för rösträtt, och är på så sätt uteslutande av många andra, otroligt viktiga, kamper. De kamperna överlämnar jag dock medvetet till andra, med mer expertis och erfarenhet på de områdena. Vill även ta tillfället i akt att tipsa om de fantastiska instagramkontona @makthavarna samt @kvinnohat, som ytterligare nyanserar och aktualiserar berättelsen av kvinnokamp som jag ju bara skrapar ytan av här.
 
Kom ihåg att fira vår dag. Och kom ihåg att bli arga. För nu patriarkatet, är det dags att göra slut.
 
Translation; Today's International Women's Day is a day to celebrate, remember upon and to get angry. Angry about all the injustice that have been done towards us - and still is. So here are two women I think deserve rememberance. Bare in mind that I am studying politics in England, which does mean that my expertise on female enfranchisement is very one-sided, white and anglican. For more nuanced and representative stories, please see the rest of the internet.
 
 
 

Framtidslängtan

Publicerad 2015-03-06 16:57:00 i Livet,

Hej fredag! Denna fredag i England är våren fullkomligt utslagen, och en kan se hur påskliljorna blommar i dikena när en sitter på bussen på väg till skolan. Men idag är jag ju ledig som vanligt, och så istället för att njuta av våren så tillbringar jag tyvärr dagen inne.
 
Jag har två uppsatser som ska skrivas inom de närmsta två veckorna, och i vanlig ordning så försöker min stress/hets/prestationsångest så gott den kan med att gripa klorna i mig. Men i ett försök att undvika den så gott jag kan ägnar jag mesta fria tiden åt att längta till allt fint jag har att vänta i livet oavsett hur jag presterar i skolan. 
 
För nästa fredag kommer ju mamma med familj och hälsar på för en helg, och nästa månad fyller jag tjugo vilket ska firas med bubbel och glitter. I sommar har jag jobb planerat här i bästa Brighton och i april firar jag två år tillsammans med min favoritmänniska. Och om en bara andas, tänker efter och lugnar ned sig lite, så känns ju sådana upptåg så mycket viktigare än två fjuttiga uppsatser. Vilket sådär mitt i tentaperioden känns väldigt, väldigt viktigt att komma ihåg.
 
 
 
Skulle ta outfitbild och blev överraskad av en morgonkram från Engelsmannen. Sånt säger en ju inte nej till. Idag sportar jag bästa t-shirten från Sussex Uni och njuter av nyduschat hår.
 
Translation: I am gonna be honest and say that I'm spending a lot of time stressing about deadlines for essays. But I'm trying to focus on other, nicer, things that require far less stress. Like that mum and family is coming around next weekend. Or that I've got a job secured for the summer. Or that it will be my birthday in a month. Life is nice, one just needs to remember other things than deadlines to appreciate it.
 
 

Tomat och jordnötsgryta

Publicerad 2015-03-03 21:04:00 i Budgettips för studenter, Livet, Mat och recept,

Det är nog få människor i min omgivning som undgått min stora kärlek för jordnötssmör. Jag kan enkelt hitta sätt att få med jordnötssmör i det mesta i livet, och anser helhjärtat att mer jordnötssmör enbart kan vara bra, så gissa vad glad jag var när jag för ett tag sedan hittade ett recept för 'Vegetarian West African Peanut Soup'. Jordnötssmör till middag? Ja tack. Jag har lagat detta recept många, många gånger och dess originalform har många fina kvalitéer i sig. Men inget är ju så perfekt att det inte kan justeras - så här kommer min omgjorda version, som fyller ens studentmage utan att tömma ens plånbok. 
 
 
Du behöver: ♦ 1 sked jordnötssmör ♦ 1 burk plommontomater ♦ 1 lök ♦ 1 vitlöksklyfta ♦ 1/2 zucchini ♦ Lite aubergine ♦ 2 dl linser ♦ Vegetarisk buljong ♦
 
 Alternativa tillskott: ♦  persilja ♦  kummin ♦  worcestershiresås ♦  koriander ♦ 
 
Värm lite olja i en gryta. Hacka lök i rejäla bitar samt vitlök, och skjutsa ner det i grytan. Strössla över kummin, koriander och diverse andra kryddor om du har. Hacka upp auberginen samt zucchinin, som får ackompanjera löken i grytan när den blivit mjuk. Rör om lite sådär halvkäckt.
 
Öppna burken med plommontomater - vilken tomatburk som helst funkar, men jag tycker att de stora tomatbitarna i plommontomatsburkar funkar väldigt bra - och häll ned i grytan. Mosa plommontomaterna med sleven till önskad storlek. Lägg sedan ned buljongen samt häll i linserna. Toppa med lite worcestershiresås för smak.
 
Mixa jordnötssmöret med 1 dl av grytan i en skål. Det löser upp det relativt stabbiga smöret och gör det enklare att blanda ned den i grytan. Häll sedan tillbaka tomat/jordnötsmixen i grytan. Blanda väl och låt puttra ihop tills att linserna mjuknat och smakerna goat ihop sig.
 
Servera med ris, och ät med någon du tycker om eller njut av alltet själv. Räcker gott för två hungriga människor, eller brakmiddag för en med gott om utrymme för rester till en framtida lunch.
 
 
Translation: My recipe for peanut butter stew, inspired by this recipe. I've added some red lentils, aubergine, zucchini and parsley, and use less broth to make it a bit more stew-y. Hint hint; it's amazing.
 

Ett stycke fredag

Publicerad 2015-03-01 06:30:00 i Livet,

Fredagar måste nog vara en av mina absoluta favoritdagar i veckan. Detta främst då fredagar för min del råkar vara fria från föreläsningar och seminarier, och alltså är min första dag av helg. Och en tidig helg var precis det jag behövde denna vecka, som på så många sätt varit långt ifrån på topp. I torsdags lyckades jag somna mitt på dagen i skolans bibliotek, hela veckan har ryggen värkt och mest hela tiden har liksom något varit skevt - fast jag inte kunnat sätta fingret på vad.
 
Så vad jag behövde i fredags var en lång, fin och lugn omstart efter dessa dagar av personligt tumult. Vi sov länge, pluggade någon timme eller två och gick sedan ut för en promenad samt lunch ute. Vädret var så fint och varmt att man nästan glömde att vi fortfarande var i februari. Jag sportade regnjacka utan varm tröja under och njöt, njöt, njöt. Vinden drog i håret, gräset stod grönt i solen och allt kändes för första gången på länge alldeles alldeles rätt.
 
 
 
 
(↑gif)
 
 
Translation: Our friday was such a needed day of rest and happiness, after a week of personal bonanza. I've been falling asleep in the library, had a constantly hurting back and just overall felt kinda off. So a calm, nice, sunny friday with my englishman was just what I needed.