Att sticka ett par vantar

Publicerad 2015-10-14 06:34:00 i Livet, Mina tips och favoriter,

När jag var kanske fem-sex år gammal försökte jag lära mig att sticka. Jag kommer så väl ihåg de röda stickorna jag lånade av farmor, och det tjocka gråblå garnet som vi använde. Farmor lärde mig att sticka aviga och räta maskor och sedan var jag igång. Snabbt skulle det gå, för jag tröttnade snabbt och tappade koncentrationen. Så snabbt att jag tappade en öggla(öggla? visst heter det något annat egentligen?) hit och en öggla(maska heter det! jag fick googla men nu så vet vi) dit, och ibland stickade en halv rad åt ett håll och det andra åt ett annat håll. Så när halsduken var klar hade jag en sned fyrkant som inte såg särskilt mycket ut för världen. Sedan stickade jag inte igen på ett tag.
 
Framtill förrförra julen, då jag frågade mormor om inte hon kunde lära mig att sticka. På riktigt den här gången. Det ser ju så mysigt ut, tyckte jag. Och så ägnade hon sedan en vecka åt att med flinka fingrar och försiktiga tag sticka igenom en socka med mig. Aviga och räta och räkna och lägg till och samla ihop. Försiktigt. Fint. Långsamt. Noga. Och jag som alltid bara vill rusa igenom allt fick sätta mig ned och ta det lugnt. Så efter en vecka hade vi en socka klar. Och några veckor senare hade jag själv tagit mig igenom en till. Sedan dess har stickning varit en sporadisk konstant i mitt liv, något jag tar upp när jag känner för det och bara tar det lugnt med. Det är ju en sån fridfull hobby, som en kan göra var en än befinner sig så länge en bara sitter ned. 
 
DSC_7053 (kopia)
 
För några veckor sedan satte jag mig ned och stickade ett par torgvantar, och då de blev så bra även fast de är så enkla att göra så tänkte jag att jag kunde dela med mig av hur jag gjorde. Stickning är för mig så himla rofyllt, så trevligt och så stilla, och därför bryr jag mig inte mycket för mönster eller avancerade tekniker. Jag stickar efter känsla och börjar om ifall det blir fel. Så bli inte avskräckta för att vantarna är raka och inte har några avhoppade maskor. Detta är gjort helt på känn, och jag vet att ni kan klara det här ni med.
 
Så, dessa vantar kan du antingen rundsticka med fem stickor eller vanligsticka med två. Enda skillnaden är att rundstickning behöver du inte skarva, då du får en rund tubstickning direkt snarare än ett platt ark, fast det innebär ju också lite fler stickor att hålla reda på. Så välj själv vad du tycker känns bäst. Basen i att sticka ligger ju i att lägga på maskor, och sedan sticka räta eller aviga maskor. Här har du en fenomenal youtube kanal som förklarar allt sånt ifall du vill veta mer. Just dessa vantar stickade jag med ganska tunna stickor, typ storlek 3-4 tror jag, med sammanlagt 48 maskor. Du kan öka eller minska antalet maskor efter storlek på händer, men tänk på att addera eller subtrahera i fyrtal - alltså t.ex. 44 eller 52 maskor.
 
DSC_7025 (kopia)
 
Vantarna består av världens enklaste mönster: resår bestående av två raka sedan två räta maskor, vilket sedan upprepas om igen tills du gått hela vägen runt. Så (2 räta + 2 aviga) x 12 = 48 maskor totalt. Det är just därför du behöver lägga till eller ta bort maskor i fyrtal, då ju resårens mönster av 2 räta sedan 2 aviga annars bryts. Sedan stickar du bara runt, runt, runt, i samma mönster, tills att du tycker att du har tillräckligt för att värma handlederna och händerna upp till tummarna. 
 
Så om du stickar rundstickning med femstickor så slutar du sticka runt när du nått lagom tumhöjd, och stickar istället fram och tillbaka ett par 6 varv, tills att du fått ett hål för tummen att hålla hus i. Ifall du stickar vanligt så kan du hoppa över det här steget, och istället bara komma ihåg att lämna hål för tummarna när du skarvar ihop vantarna. Sedan återgår du till rundstickning och stickar som vanligt igen, tills att du känner att det räcker. Avmaska med utrymme för resår och sedan är det klart! Eller, stickar du rakt så får du ju skarva ihop'et först. Men sen så!
 
DSC_7041 (kopia)
 
Om du vill vara extra fancy kan du sticka ett par tuber till tummarna med, med samma teknik som vantarna själva, fast färre maskor dårå. 16 maskor räckte för mig. Skarva ihop tummtuben och vantarna med garnet som är kvar och sedan har du ett par finfina torgvantar redo att användas. Jag tycker extra mycket om att de kan användas åt båda hållen, alltså att den längre halvan kan användas att värma handlederna lika gärna som de kan vikas ned över knogarna. Fiffigt ju.
 
Och om du tycker att det här verkar lite svårt mönster så lovar jag att det är mycket enklare när en väl börjar. Det enda svåra är väl att alltid hålla koll på om maskorna är räta eller aviga; det blir så tydligt om en stickar fel då ränderna liksom hoppar plats. Men det kan ju vara ganska coolt det med, bär det med lite attityd så funkar väl det också. Jag ville mest bara visa att stickning kan vara jättemysigt och väldigt enkelt, och att en kan sticka på känsla snarare än efter mönster och ändå få ett fint resultat. Och om ni har några frågor så är det bara att fråga på nere i kommentarerna; jag svarar och hjälper så gott jag kan!
 
Translation; I love knitting. It's such a lovely, calming thing to do. It relaxes me. I knitted these gloves a few weeks ago, to give to my loveliest friend Laura on her birthday. I'm really glad they turned out so well, and I thought I'd share how I did it. However, I'm sad to say that I don't know the correct knitting terms in english so I suppose you'll just have to do with some picture of gloves and some mindblowing facts. Like that if you get a PhD, all your appointments are are a doctor's appointment. Or that your right elbow and right hand never will touch. Cool, eh? 
 

Kommentarer

Postat av: Beatrice

Publicerad 2015-10-14 10:52:37

Alltså, du är ju grym! Du får sticka något mer och hänga på Monthly Makers den här månaden ju! Själv har jag nu, för första gången på länge, gett mig på det där med stickning... Dock något så simpelt som en halsduk, men jag ska försöka med att byta färg på garnet för ränder, för första gången någonsin. Vi får se hur det blir helt enkelt!!

Svar: Hallå oj det hade jag helt missat! Ska bli superroligt att få se vad folk hittar på :) och lycka till med stickningen, det är utmanande men blir så fint om en bara lägger ned lite tid :)
Frida

Postat av: Jennifer Palmblad

Publicerad 2015-10-14 20:03:52

Åh, jag älskar att sticka! Får alltid ett upsving med inspiration på hösten och köper galet mycket garn. Jag lärde mig nyligen virka mormorsrutor med, så det sitter jag med nu. Bästa grejen att göra framför tvn eller till en ljudbok <3

Svar: Åh ja jag är precis likadan, älskar att sticka på hösten, det är så mysigt och stilla och trevligt att göra framför en film eller serie :)
Frida

Postat av: Thea

Publicerad 2015-10-18 00:23:56

Alltså, bästa grejen. Vill också kunna sticka och planerar att lära mig när jag flyttar hem igen (läs: har farmor i närheten). Varje jul önskar jag mig vantar eller halsduk av farmor, i fjol gjorde hon i prideflaggans alla färger - så fina!

Och dina vantar var ju helt fantastiskt fina!

Svar: Men hallå vantar i prideflaggans färger? Vilken fantastisk mormor!
Frida

Postat av: joré

Publicerad 2015-10-18 22:44:37

såå häftigt!! skulle gärna lära mig sticka men alla misslyckade syslöjdslektioner i lågstadiet dyker upp bland minnena så fort jag tänker tanken haha! har nog inte tålamod för sånt. men superfräna vantar hörru! <3

Svar: Men åh du vad tråkigt, jag får likadana känslor inför snickrande och hamrande :/ men sticka är faktiskt relativt enkelt, så om du någonsin lyckas dra dig ur syslöjdsminnena så rekommenderar jag en enkel halsduk eller ett par vantar - perfekt hittepå om en ska dra igenom en tv serie en regnig dag :)
Frida

Postat av: Klara

Publicerad 2015-10-19 20:03:26

Åh men wow, grymt ju! Vill också kunna sticka, men har bara lyckats knåpa ihop en sned och vind halsduk i mitt liv, haha. Borde öva mer, för det verkar verkligen rofyllt att sitta och sticka!

Svar: Men hallå du tack! Och ja precis, jag älskar hur stilla och rofyllt det är :)
Frida

Postat av: Linnea

Publicerad 2015-10-21 01:57:31

Men åh, duktig du är! Jag försökte sticka en gång på syslöjden också liksom..... jag stickade en halvmetershasduk på en hel termin- brutalt dålig var jag!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej