In Bruges part 1

Publicerad 2015-10-03 10:44:00 i Livet, Resor och upplevelser,

Nu ni är det dags för oss att åka ut på resa igen, hela vägen till Bruges, eller Brugge som det heter på flamländska. Jag tyckte verkligen så mycket om Brugge, med sin historia och arkitektur och konst, som påminde en om vad som står sig i historien och hur överväldigande tankar blir mer hanterbara om en bara får lite perspektiv. Vi hade faktiskt så många upplevelser i denna gamla stad att vår dag faktiskt får delas upp i två. Här kommer del ett.
 
DSC_5263 (kopia)
 
Dag tre på vår tripp valde vi alltså att åka till Brugge, då det är en fantastiskt fin och historisk stad med massor av kyssvänliga alkover - alltså inte att kyssa alkoven utan en alkov är najs att kyssas inunder - 400 år gamla byggnader och ett klassiskt falliskt klocktorn mitt i allt. What's not to love?
 
DSC_4997 (kopia)
 
 Vi börjar här, på morgonen en fredag i september, då vi precis klivit av tåget från Ghent och möts av detta. Kanaler. Svanar. Turister. Det bådar gott.
 
DSC_4985 (kopia)
 
Ett av de första platserna vi besöker är ett Beguinage, dvs. ett kollektiv från medeltiden där kvinns som tyckte att samhällets patriarkat inte var något för dem, och istället satte upp ett religiöst matriarkat där de kunde leva utan bossiga män. Väldigt, väldigt coolt. Och väldigt, väldigt fridfullt. 
 
DSC_5000 (kopia)
  
Sedan promenerade vi vidare genom Brugge och stötte på en av dagens första hästar. Det kändes först väldigt festligt, men en lär sig sedan snabbt att hästar i Brugge är lika vanligt som liberaler i muf. Fortfarande trevligt dock. Med hästar alltså.
 
DSC_5011 (kopia)
 
Promenera vidare och hej en till kanal. Det allra innersta i Brugges stadskärna har sett nästan likadant ut i hundratals år, vilket oundvikligen påminner en om alla generationer som gått och stått där vi nu går och står. Och hur de enda som minns att de gått och stått där är de själva. 
 
DSC_5024 (kopia2)
 
Sedan besökte vi ett museom om medeltidskonst! Under medeltiden var Brugge en av världens mest framgångsrika handelsstäder, och råkade även vara hem till ett gäng av 1500-talets mest framgångsrika konstnärer som Gerard David och Hieronymus Bosch. Deras skicklighet att måla textur i kläder och päls och att leka med ljusreflektioner har gjort dem kända än idag mvh en som läser alla skyltar på musem. 
 
DSC_5045 (kopia)
 
Så efter att vi lärt oss allt jag nu kan om flamländska konstnärer från medeltiden gick vi ut igen och vandrade vidare genom Brugge. När en går bland 600 år gamla kulisser blir en så ständigt påmind om hur flyktig en själv är och hur känslor och kärlekar och tankar svalnar tills de 600 år senare inte längre minns alls. Individer försvinner in i stenarna de en gång gått på, och det enda som står kvar är det samhället tillsammans byggt. Värderingar. Byggnader. Strukturer.
 
DSC_5077 (kopia)
 
Någonstans på vägen hittade vi Der Koningin Astridpark, alltså drottning astrids park, vari vi hittade ett träd som passade bra att äta lunch inunder.
 
DSC_5108 (kopia)
 
Efter lunch var det upp och iväg igen. Här har vi der Grote Markt, alltså handelstorget, med en 900 år gammal kyrka - den mörka byggnaden, fast fasaden är ju lite nyare - och stadshuset, fast det syns inte på denna bilden. 
 
DSC_5091 (kopia)
 
Men det syns istället här! Kolla fint ju. Och ungefär här tyckte vi att det var dags för en våffla.
 
 
Fast världen tyckte istället at det var dags för regn. Så vi fick vackert stå med våra regnmjuka våfflor under en alkov och vänta tills regnet upphörde. Vi kan ha kyssts lite här pga så jäkla romantiskt med stilig karl och romantisk stad och regn. 
 
DSC_5103 (kopia)
 
Så när vi kyssts och ätit våffla men regnet fortfarande föll besökte vi den 900 år gamla kyrkan.
 
belfry
 
Sedan, när regnet gav vika, fortsatte vi över de stenlagda gatorna tills vi kom hit. Brugges klocktorn är ungefär 900 år gammalt, fastän det ju byggts om och på genom tiderna, och manifesterar vad en väl kan anse vara mitten av staden. Jag tycker att det ser lite ut som ett vitt Orthanc. 
 
DSC_5113 (kopia)
 
Så, i klassiskt europeiskt maner, var vår instinkt när vi såg något så högt och så vackert och så ovanligt att detta ska vi erövra. Eller, i detta fall alltså klättra upp alla 400 steg. Men först skulle vi vänta i kö inne på borggården.
  
DSC_5115 (kopia)
 
Så efter lite väntande och mycket gående hamnade vi här! Allra, allra högst upp. Kolla vilken utsikt. Och kolla hur det som kändes stort på marken här blir så litet så litet. Samhällets strukturer och byggnader, som kommer bli ihågkomna långt efter att vi individer glöms bort, kändes ju så överväldigande när en stod mitt ibland dem. Men här uppe, när en får lite perspektiv, blir det mycket mer hanterbart. Översiktligt. Och vackert. 
 
För visst är det ändå vackert, hur vi alla är en del i att skapa vårt samhälles strukturer och hur dessa strukturer kommer kommas ihåg långt efter att vi en och en glömts bort. Strukturer och framsteg som framtidens människor kommer kunna njuta av och bygga på, precis som vi njuter av och bygger på vad de innan oss skapat. Vi kanske glöms bort en och en, men det vi bygger tillsammans kan hålla i 600 år. Och det vi lämnar bakom oss, kan bli fantastiskt vackert. Och med det avslutar vi del 1 av vår tripp till Brugge. 
 
Translation; As you might know, my englishman and I went to Belgium. I know, it's been a while now, but these pictures are simply too good not to be shown. We spent our day walking along cobbled streets, under romantic alcoves and among buildings older than the idea of Liberalism. It's pretty cool. It's also quite humbling, as one - when one walks on 500 year old streets - can't help but realise that people have been walking here for 500 years. They've been standing here where I stood to take these pictures for centuries. And yet, none of us will be remembered for it. All those hundreds of years of individual experience and thought and feelings, fade with the years and disappear into the buildings and structures that the collective effort of their society built. It might seem a bit overwhelming, it's also quite beautiful. How we all shape the structures which will stand for centuries. And how what we build, might be enjoyed by our descendants 600 years from now.
 

Kommentarer

Postat av: Lena

Publicerad 2015-10-03 11:15:16

Fina bilder såg jättefint ut där :D

Svar: Men du tack, det var verkligen helt fantastiskt fint :)
Frida

Postat av: Beatrice

Publicerad 2015-10-03 12:23:15

När jag ser detta, och läser om kvinnokollektiv startade på medeltiden och alla vackra byggnader och belgiska våfflor!? Så känner jag direkt att den här staden ju självklart ska upp på listan över ställen att besöka! Älskar när bloggare man följer åker till ställen man aldrig hört om i Europa, så att man själv kan våga testa att åka dit!

Svar: Ja precis! Jag hade inte hört talas om Brygge förrän engelsmannen sade att dit kan vi ju åka, och när jag väl började läsa på så insåg jag ju att ja det måste vi verkligen. Och vad kul att få sprida lite reseinspiration, det är verkligen en jättetrevlig stad!
Frida

Postat av: jore

Publicerad 2015-10-03 18:42:02

men hjälp så fina bilder!! älskar hur du fångar känslan i dina bilder och beskriver ögonblicken i text. <3

Svar: Men hallå du åh tack! verkligen finaste kommentaren jag fått på väldigt väldigt länge <33
Frida

Postat av: linah

Publicerad 2015-10-04 02:41:06

så vackert!!

Svar: Ja verkligen :)
Frida

Postat av: Cornelia

Publicerad 2015-10-04 13:45:09

Vilket vackert ställe, så många häftiga byggnader!

Svar: Visst är det helt fantastiskt fint? Älskade verkligen brygge :)
Frida

Postat av: Daniella Chanelle

Publicerad 2015-10-04 14:04:27

😍😍😍

Svar: <33333
Frida

Postat av: Nicolina

Publicerad 2015-10-05 16:04:33

SÅ fina bilder, och oj vilken mysig blogg du har!

Svar: Men du åh tack tack tack!
Frida

Postat av: Thea

Publicerad 2015-10-06 16:39:41

Alltså så fint och mysigt det alltid är här inne på ditt cyberplace! <3 Och kollektivet - WOW!!!

Har aldrig funderat på att resa till Belgien, men obviously har jag gått miste om något. Kanske får ta med i eventuell planering för eventuell tågluff, helt enkelt!

Svar: MEn hallå vad fin du är <33 och jaa, älskar beguinaget, så himla coolt? Belgien var verkligen över förväntan, så mysigt och trevligt och välkomnande, rekommenderar verkligen en visit :))
Frida

Kommentera inlägget här
Publiceras ej