Att bestiga berg

Publicerad 2015-09-18 06:02:00 i Livet, Tankar och åsikter,

Jag har bestigit en hel del berg under mitt tjugoåriga liv. Ett av dem är består av sten och jord. Det heter Helvellyn, och det besteg jag förra helgen tillsammans med min engelsman och hans familj. Andra består av känslor, relationer och självkänslor. Inre berg, sådana som byggs upp inom en, och även om de inte går att finna på en karta så verkar de lika oöverkomliga som de som består av jord och sten. Men det är de inte. Här är mina berg. 
 
DSC_6782 (kopia)
 
DSC_6217 (kopia)
 
Med två egna ben och kjol och kamera besteg jag ett riktigt berg för bara någon vecka sedan. Det var brant och blåsigt och jobbigt, men jag klarade det. Och jag klarade det precis lika bra som de gortexklädda männen med vandringskängor som på vägen upp sett tvekande på mig och nedlåtande frågat hur jag tänkt med kjol och gummistövlar och annat som ju inte säljs i friluftsaffärer. Till vilket jag svarade att ja det fick bli kjol för alla vintageklänningar är i tvätten. Och sedan klampade jag vidare och upp ett helt berg. Med kjol och allt.
 
DSC_6086 (kopia3)
 
 
DSC_6568 (kopia)
 
Jag har mer och mer börjat säga ifrån och stå upp för mina värderingar och mina åsikter. Säga till ifall någon är transfobiskt, ovetande eller ej, eller ifall ett skämt är dumt och sexistiskt. Även om det känns obehagligt och långt ifrån tryggt alla gånger. Jag tror nu äntligen på att det jag har att säga är värt att lyssna på, och att det jag står för är värt lite obehag. För varje gång någon säger ifrån så måste ju världen bli en snudd bättre. En liten snudd. Men tillräckligt för att det ska vara värt det. Jag har gått från att vara en människa som är orolig att skapa oroligheter till att bli människa som säger ifrån. Och det känns så jävla bra.
 
DSC_6271 (kopia)
 
DSC_6797 (kopia)
 
Alldeles för länge har jag haft nära relationer som varit väldigt, väldigt oroliga. Uppskattade och nära, javisst, och fantastiska på sina håll, men fortfarande oroliga. Såna relationer som en känns som fågelägg så ömtåliga är de, och som en går på tå runt i förhoppningen att det ska göra allt bättre. Men den senaste tiden har den oron släppt. Vi har kommit närmare varandra än på väldigt länge och det som var oroligt är nu bara bra. Det som var fint men ömtåligt känns nu fint och robust och pålitligt. Och det är en sån jäkla, jäkla underbar känsla. 
 
DSC_6191 (kopia)
 
DSC_6704 (kopia)
 
Jag har under väldigt lång tid varit min största kritiker. Kritisk mot det jag säger. Mot hur jag ser ut. Mot vad jag gör. Och jag har knutit den självkritiken till mitt egenvärde. Men jag har börjat lära mig att säga ifrån. Att inte lyssna på mig själv när jag bara är dum och kritisk och onödigt negativ. Och steg för steg inse att vad jag gör eller säger på ett möte eller under en diskussion inte definierar mig. Jag är så mycket mer än så. Jag är den jag är, inte det jag gör. Det är en uppförsbacke som jag ännu inte riktigt lyckats bestiga. Men jag är på god väg.
 
DSC_6203 (kopia)
 
DSC_6834 (kopia)
  
ps. vad tycker vi om bilder från flickr? Funkar det bra för alla? Det är ju så kul i och med att om någon vill se fler bilder så kan ni klicka på en av bilderna ovan för att se ett helt album av bergsbestigning. så det blir lite mer för de som vill ha mer. ds.
 
Translation; I've climbed a few mountains in my life. One mountain made out of rock and soil, and some others made out of emotions, relationships and self respect.

Kommentarer

Postat av: Dixi Wonderland

Publicerad 2015-09-18 08:45:19

Bild nr 3 är som tagen ur en film. Så otroligt vackert när solen tittar igenom!

Svar: Men du åh tack så mycket! <3
Frida

Postat av: Emelie Blad

Publicerad 2015-09-19 07:42:07

Men herre-JÄVLAR vad jag blev tagen av det här inlägget. Så otroligt välkomponerat med den symboliska betydelsen av bergbestigning och bemötta hinder i ditt liv - det berörde mig och jag följde ditt inlägg med ett sådant engagemang.. Sedan är bilderna to die for - helt vansinnigt vackra, verkligen.
Jag får intryck av att du är en otroligt intelligent och insiktsfull människa.

sv: Och tack för din kommentar - peppen behövs och den hjälper! Tillsammans med ett inlägg som detta är jag definitivt stark nog att klara 19 dagar (ja, du märker ju hur jag räknar ned).. till ;)

Svar: Men du åh åh åh tack tack tack tack för dina ord, så jäkla känslosamt och ärligt och åh jag blir ju alldeles tagen <3 och pepp pepp pepp på de sista 19 (16 nu) dagarna!
Frida

Postat av: hanna, förbanna

Publicerad 2015-09-19 09:48:18

fantastiska bilder och texten: <3!

Svar: men du tack tack tack <333
Frida

Postat av: Sandra Leone

Publicerad 2015-09-19 13:51:16

Gud vilka vackra bilder och vad fint du skriver och fysiska berg och inre berg.

Svar: Men åh tack så mycket, det betyder så mycket att få så fina ord från dig av alla då jag ju avgudar din blogg och dina bilder och det du skriver <3
Frida

Postat av: felicia

Publicerad 2015-09-19 16:29:27

men alltså wow vilka bilder!! och så fint skrivet inlägg, du verkar vara en så himla klok person.

Svar: men hallå du tack så mycket, det är så kul att få höra så fina ord <3 och du ps älskar din blogg? så jäkla coola bilder och najs attityder kommer absolut börja följa'n ds
Frida

Postat av: Linnea

Publicerad 2015-09-19 20:55:22

vART är dessa bilder tagna? Fantastiskt vackra! Vill ut i naturen bums. Och fin symbolik också.

Svar: Visst är det fantastiskt fint! De är tagna i the Lake District, norra England, när vi vandrade runt the Fairfield Horseshoe och Helvellyn :)
Frida

Postat av: Jessica

Publicerad 2015-09-20 13:56:08

Wow vilka fantastiska bilder! Älskar den känslan man får när man bestiger ett berg och kommer till toppen, man känner sig så mäktig liksom.

Svar: Ja åh, känslan att stiga upp ett helt berg är verkligen svårt att slå. Så mycket vackert och så många känslor så det finns ju inte.
Frida

Postat av: Felicia

Publicerad 2015-09-20 18:35:15

Alltså Frida!! Blir så himla impad varje gång jag går in på din blogg. Så kloka texter och fantastiskt fina bilder. Heja dig!

Svar: Men du felicia tack tack tack tack! Det är så jäkla kul med pepp och fina ord så jag blir ju alldeles rörd <333 tack!
Frida

Postat av: Sandra

Publicerad 2015-09-21 07:40:10

Alltså Frida, det här håller inte. Känner att jag vill hoppa in ivarenda bild och bara bli guidad av dig. Det är så fint att jag nästan smäller av. Du är så otroligt grym med kameran och verkar vara en så härlig person!

Svar: <3333 asså sandra känner bara så mycket glädje över dina fina ord och blir bara så glad att du tar dig tid att läsa. tack tack tack tack! <33333
Frida

Postat av: Amanda Jona [SPONTAN]

Publicerad 2015-09-21 19:32:31

Alltså shit vilket inspirerande inlägg!

Postat av: Thea

Publicerad 2015-09-29 19:59:15

Känner att alla andra har hunnit före mig i allt bra som kan sägas om detta inlägg, så jag klistrar in en massa hjärtan istället. Och fastän jag inte alls känner dig så vill jag att du ska komma ihåg att du är himla himla bra.

<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3


ps. vill förevigt bo i varenda bild och jag riktar ett mentalt fuck you till männen i "proffsutrustning" + ett segervrål från toppen av berget. heja dig!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej