Chips, klocktorn och medeltidsfeminism

Publicerad 2015-09-16 08:50:25 i Livet, Resor och upplevelser,

 
Dag 2 av vår Belgienresa började här, vid kanten av en av Ghents kanaler vid klockan 9.30, där vi satt på en pirkant och väntade och jag fick en dagens hårrufsbild tagen. 
 
 
Där var gatorna lugna och kanalen stilla, och vi hade utsikt över en del av staden som verkar ha fått mycket mindre upp- och utstyrsel än centrum. Fast det var charmigt ändå, tycker jag.
 
 
Anledningen till detta morgontidiga väntande var ovanstående museum, som vi anlände till en halvtimma innan det öppnade. Så kan det gå, och då får en vackert vänta. Det är ett industri- och textilmuseum, då Ghent ju varit väldigt stora på industri och textil väldigt länge. Alltså typ 500 år länge.
 
 
Sedan, vid klockan 10.04 - då vi ville vara lite coola och inte vara allra först på grinden - gick vi in och upp och såg denna utsikt högst upp i byggnaden.
 
 
Där kollade vi på utställningar om pianon och textil och maskiner och historia och det var faktiskt väldigt trevligt. Gillar museum starkt.
 
 
Sedan, när tiden var inne och allt blivit genomtittat, sade vi tack och bock och gick tillbaka genom gatorna in mot stadscentrum.
 
 
Stannade för lunch - Belgian chips - vid Groentenmarkt, då de innehar en food truck som var alldeles särdeles rekommenderad. Belgiska chips - eller pommes som en ju säger på svenska - får med bravur godkänt.
 
 
Så åt vi och satt och filosoferade tills att vi tyckte att det var dags för lite dricka. Gick förbi ett 600 år gammalt stadsförråd av korn, så som en gör.
 
 
Och hamnade sedan här, vid De Spijker. En pub som huserar i en 700 år gammal källare. Den steniga och kyliga lokalen huserade först kolerapatienter, men de har nu ersatts av öl efter öl efter öl. Trevligt.
 
 
 
Sedan gick vi upp ur 700 års historia och ut längs med kajen. Asså kolla vad fint.
 
 
Nästa museum! Livet i Belgium under 1900-talet skulle nu avhandlas.
 
 
Där hade de badass kvinns som sköt mitt i prick och utställningar om liv och död och traditioner och jag lärde mig en hel del. Som att en klär sig i svart vid dödsfall så att den avlidnes ande inte ska känna igen en och istället för att gå in i *eftervärlden* bara följa efter sina nära och kära och spöka och ha sig. Ju mer en vet, liksom.
 
 
De hade även en utställning med ett rum från varje årtionde genom 1900-talet, vilket var himla coolt. Ovan har vi 50-talet, och jag diggar det starkt.
 
 
Kolla fint ju.
 
 
De hade även en utställning om olika affärer och samhällsfunktioner som varit men nu inte längre är. Som apotekare och handelsbodar och barberare. Hej mej.
 
 
Detta museum blev vårt favoritmuseum när vi insåg att de även hade en fungerande pub? Mitt inne i muséet? Det skulle visst se ut som pubar såg ut i Belgium under tidiga 1900-talet, vilket ju är kul. Lärande och Drickande på samma gång. 
 
 
Jag lärde mig till exempel att en kan beställa öl i Belgium genom att göra hårdrockshanden, då det ju står för djävulen och en av de vanligare ölsorterna heter Duvel - djävul - vilket är lite kul. Vi beställde en duvel och en trappiste och planerade morgondagens tripp till Brygge.
 
 
Så när det var planerat och klart var det upp och ut igen.
 
 
Ska vi ta och köpa en våffla? Svar självklart ja.
 
 
Våffla uppäten och iväg vi gå. Vi var påväg mot ett Beguinage. Hej husvägg med gubbar.
 
 
Beguinage! Himla coolt medeltidsfenomen där kvinns startade lokala gårdar där de kunde leva utan beskydd av män. En hel gård där ett gäng kvinnor med potentiella barn styrde och ställde och levde utanför patriarkatet precis som de ville. Väldigt coolt. Vill du läsa mer om medeltidsfeminism i form av Beguinage kan du göra det här.
 
 
Här hittade jag tillexempel de enda gatorna jag sett i Belgium som namngetts efter kvinnor. Just detta beguinage är visst fortfarande igång, med en hel del kristna kvinnor som håller igång rörelsen, även om det nu är i annan form än medeltidens kloster/samhälle/badassery.
 
 
Sedan promenerade vi tillbaka mot staden igen. Till höger, bakom alla pilträden, ligger vårt vandrarhem. Framför oss har vi Ghents medeltida slott.
 
 
Så tillbringade vi sedan kvällen inne i Ghents centrum, hittade en gratis pianokonsert bestående av frivilliga spelare mitt på ett torg, kollade på alla torn upplysta i natten, hängde i en rökig jazzbar och drack lite till öl. Väldigt fin kväll. Så pass fin att den visuellt får fortsätta bara vara vår. 
 
Translation; Our 2nd day in Belgium was spent in Ghent, where we saw some museums, ate fries and waffles and drank beer and enjoyed some medieval feminism in the form of a beguinage.
 
 

Kommentarer

Postat av: Daniella Chanelle

Publicerad 2015-09-16 11:36:38

älskar belgiska våfflor. och så fina bilder!

Svar: Belgiska våfflor är verkligen livet <33 och tack!!
Frida

Postat av: lisamariesvarld.blogg.se

Publicerad 2015-09-16 13:49:27

Åh vilken jättejättefin bild på dig den första!

Svar: Men du tack så mycket! <33
Frida

Kommentera inlägget här
Publiceras ej