Flyktingar och att hålla ett löfte

Publicerad 2015-09-09 10:25:00 i Livet, Tankar och åsikter,

Världen står just nu inför en gigantiskt mänsklig utmaning. FN har slagit fast att det finns minst 50 miljoner flyktingar i världen. Många av dessa, bland annat 7,6 miljoner syrier, är flyktingar inom sitt egna land. Andra lyckas fly till andra länder, i hopp om att finna säkerhet. En bråkdel av dessa flyr till Europa, medan 86% av världens flyktingar flyr till närliggande utvecklingsländer. Pakistan, till exempel, tar emot fler flyktingar än något annat land. Men allt detta verkar det vara få inom Europa som har koll på.

Här pratas det oftare om hur mycket vi i Europa får ta ansvar för. Som att flyktingmottagande är en börda vi blivit påtvingade. Men att ta emot flyktingar är inget som påtvingats oss; det står inskrivet i EU lagar som alla medlemsländer skrivit under. Fast det är inte så ofta någon pratar om det, om ansvaret vi själva tagit på oss. Jag tycker att det är dags att fastställa lite fakta om EUs egna förordningar. Låt oss börja med definitionen av en flykting, och hur vi har lovat att hantera en flyktings asylsökning.

Först och främst; en flykting är, enligt EUs egna förordningar, en person som riskerar att bli förföljd på grund av sin religion, ras, politiska åsikter eller ursprung. Även personer som flyr från krig innefattas av dessa förordningar. Alltså ska varje människa som uppfyller dessa kriterier erkännas av EUs medlemsländer som flyktingar. Dessutom, så ska varje person som uppfyller EUs kriterier för flyktingar berättigas asyl i ett EU-land. Detta ska alltså i praktiken innebära att alla medlemsländer beviljar alla asylsökningar från människor som flyr från krig och terror och orättvisa. Det har alla EUs medlemsländer skrivit under på; det är något vi själva har tagit på oss ansvar för. 

Därför är det alltså inte bara omoraliskt, utan i strid med EUs egna förordningar, att inte ge asyl till flyktingar. Men detta faktum, att EUs länder bryter mot EUs grundläggande förordningar när de inte ger flyktingar asyl, uppmärksammas inte så som det bör. Och jag tycker det är otroligt problematiskt. Först och främst så står faktumet benhårt fast att vi själva åtagit oss att ta hand om flyktingar, att ta hand om människor som flyr sina hem och sina liv och allt de någonsin värderat, i förhoppningen att finna trygghet. Trygghet att leva. Trygghet att inte behöva dö. Att inte ta det ansvaret, att inte ge av vårt överflöd av trygghet till de som inte har något alls, är så omänskligt förskräckligt att jag inte har ord för det. 

Men dessutom, så är det faktiskt något vi har lagstadgat att ta ansvar för. Vi har själva skrivit under att ja, självklart, ska flyktingar som flyr terror och orättvisa och död finna trygghet inom EU. Vi skrev under för att vi höll med om att alla människor har rätt till att leva, och det är dags att vi visar att vi står för det. Att skriva under ett sådant fördrag är inte bara ett fint pr jippo för mänskliga rättigheter, det är en direkt verklighet som vi nu måste ta ansvar för. Inte för att vi är tvungna. Utan för att vi har lovat. Och för att den bråkdel av världens flyktingar som just nu står på kalla stränder och varma tågstationer och går dammiga vägar fram, förtjänar inget mindre än att att vi håller det löftet. 

* * *

Om du har möjlighet, skänk gärna pengar till de organisationer som står på plats och tar hand om flyktingar, i väntan på att EU tar sitt ansvar. Röda Korset till exempel, eller det fantastiska initiativet Blogghjälpen. Du kan även engagera dig lokalt, och hälpa till att ta hand om de flyktingar som lyckas ta sig till sverige. Sök genom sociala medier och kontakta gärna dina lokala föreningar; ditt engagemang behövs. Eller skriv ett mejl till en politiker, och begär att alla EU-länder tar sitt ansvar.Translation; Right now, on this earth, there are over 50 million refugees. A minor part of those have made their way to Europe. And the European Union has obliged itself to take care of them. If a person fulfills the EUs criterias for refugees, then any EU country ought to give them asylum. But that promise is not fullfilled. And refugees are walking long dirt track roads, waiting outside crammed train stations and freezing on cold beaches, waiting for us to stick to our word and the belief that every human has the right to live without fearing for their own life. 

 

Kommentarer

Postat av: Malin Hyving

Publicerad 2015-09-09 19:13:44

Bra inlägg, visste faktiskt inte att EU förbundit sej att ta emot alla som definieras som flyktingar - även om det borde vara självklart. Hur kan man vägra en människa att dela ens trygghet? Skrev själv ett inlägg på temat fästning Europa för några dagar sen. http://intevegomen.blogg.se/2015/september/medan-vi-ser-pa-2.html

Svar: Åh tack så mycket, jag hoppades att det skulle vara något nytt för en del, då det ju är en sån viktig grej att veta men ändå inte pratas om tillräckligt. Och tack för din länk, så roligt att få läsa och lära!
Frida

Postat av: lovisa

Publicerad 2015-09-10 11:09:14

vilket bra och informativt inlägg! håller exakt med malin här ovan, jag visste inte om det även om det borde vara självklart. men jag tror på europa nu, jag tror att det är nu det vänder. det samlas in pengar, leksaker och kläder i varenda stad och på söndag är det flytingvälkomnade här i malmö. nu vänder det. nu visar vi kärlek.

Svar: Men åh tack så mycket, det känns ju som en viktig sak att komma ihåg och veta inför framtiden - och kan vara bra att använda i en möjlig diskussion med någon mindre trevlig person - även om jag håller med dig. Det känns verkligen som att det vänder nu. Äntligen, äntligen, äntligen.
Frida

Postat av: Vicky

Publicerad 2015-09-10 22:18:12

men gudars, så mycket man inte har koll på. tack för länken iallafall <3333

Svar: Men du åh tack själv! <3
Frida

Kommentera inlägget här
Publiceras ej