Kullersten, våfflor och utsikt

Publicerad 2015-09-11 06:07:00 i Livet, Resor och upplevelser,

Nu ni, ska ni ut och åka, för nu är det dags för Belgienresa! Som ni vet så åkte jag och engelsmannen till Belgien förra veckan, och tillbringade sex kanonfina dagar i Gent, Brugge och Antwerpen(eller, på engelska, Ghent, Bruges och Antwerp). Vi valde Belgien främst då det 1) är nära dvs. billigt att resa till 2) kanonfint samt 3) fullt med massor av god mat och dryck. Engelsmannen har varit där ett par gånger innan, men inte jag, så för mig var det ju extra spännande att få upptäcka ett helt nytt litet land. 
 
 
Resan började i torsdags, då vi tidigt tidigt tog Eurostartåget från ängellandet för att nittio minuter senare vara framme i Bryssel. Väl där hoppade vi på ett tåg till Ghent och var så framme. Hej Ghent!
 
 
Ghent var en av världens största och framgångsrika städer under medeltiden - främst pga textilhandeln - och dess historiska stadskärna är flera hundra år gammal. Så sammanfattningsvis; hundraåriga byggnader, massor med historia, kanaler genom stadskärnan - det är verkligen så jäkla fint.
 
 
Vi lämnade av väskorna vid vandrarhemmet och gick sedan ut på vår första Ghentpromenad. Här har vi Graslei, en av stadens många torg (och jag fick precis googla svenska ordet för square) som ligger så pittoreskt vid kanalen.
 
 
Ghent har tre katedraler inom spottavstånd från Graslei, så vi tog på oss att besöka dem redan första dagen. De var, liksom de flesta gigantiska strukturer som byggdes innan elektriciteten uppfanns, väldigt imponerande. Här har vi ett fyrahundraårigt tak, till exempel. The literal heart of Jesus.
 
 
Vi hittade även stadshuset, som smyckats i detta utförliga mönster. Tror det är gotiskt. Tror. Vet i varje fall att jag tycker att det är väldigt fint.
 
 
Sedan styrde vi stegen mot Belfort, alltså Ghents klocktorn. Det är en väldigt Belgisk tradition, det där med att bygga klocktorn, som på ett falliskt sätt visst skulle representera stadens rättigheter och makt gentemot kungen och andra överheter. Men, eh.
 
 
Så gick vi up, up, up the stairs, stannade några gånger för att lära oss om gjutandet av klockor och Ghents gulddrake som sitter högst upp på klocktornet, gick up, up, up the stairs lite till och hamnade sedan här.
 
 
Här var utsikten maffig. Hela Ghent och alla katedraler och allt annat mellan himmel och jord.
 
 
Människorna nedanför såg ut som små miniatyrer.
 
 
Så när vi lyssnat på en melodi från alla hundratals gjutna klockor och sett oss mätta på utsikten gick vi ned och rådfrågade kartan om vart vi borde gå näst. 
 
 
Svaret var St. Baafs katedral. Fast där fick en inte ta bilder, så vi får kolla på en kanal istället. I St. Baafs Katedralen hänger tavlan 'the adoration of the mystic lamb' vilket är en väldigt stor grej i Ghent, alltså typ stadslegend och konstnärerna är lokala hjältar vilket ju är ganska roligt. Den lyckades vi se, och gratis dessutom, så det var coolt.
 
 
Sedan tyckte vi att det var dags för en öl. För om en är i Belgium och gillar öl - vilket vi gör - så har en en hel del öl att smaka så en kan lika gärna börja tidigt. Så började vi leta efter ett ölhus med väldigt långt namn som vi hört skulle vara väldigt bra.
 
 
 
Sedan hittade vi det! Het Waterhuis van de Bierkant. Väldigt fint namn, väldigt fin location och väldigt fin utsikt. 
 
 
Denna bild kallar jag 'Darling I love you, but I really want some beer so can you stop taking photos now'.
 
 
Ned med kameran och sitt ned och beställ öl och mmm. Gillar inte att promotea alkoholkultur men i Belgien så drack vi faktiskt en hel del väldigt god öl. Ovanstående, Orval, är nog den bästa jag haft i livet. Typ.
 
 
Nöjda och glada fortsatte vi sedan vår tur runt Ghent. Så himla fint.
 
 
Sedan var det dags för våfflor. Riktiga, varma, frasiga, belgiska våfflor. Vi hade hört att riktiga belgrare - belgianer? - äter de utan något på, och då det var billigast tyckte vi att det var värt att prova. Med bravur godkänt.
 
 
När våfflorna var uppätna tyckte vi att det var dags att vila fötterna lite. Så vi gick över kanalen och in mot prinsenhof och passerade vad som verkade vara ett anarkiskt kollektiv med väldigt fin husväggsbuske på vägen till vandrarhemmet.
 
 
Sitta ned. Av med skor. Andas. Vårt rum på vandrarhemmet - de draecke, är namnet ifall nån vill veta - var bara vårt och väldigt fint för 200 spänn per huvud per natt.
 
 
Så när vi kände för att röra på oss igen var det middagsdags. Vi tog en omväg genom Patershol, en stadsdel vars kullerstensklädda gator och pittoreska hus varit på precis samma plats sedan medeltiden. Här brukade diverse 500 år gamla skumaffärer föras, men är nu mest bara pittoreskt och innehållande fina restauranger.
 
 
Och så bad jag engelsmannen ta en bild på mig. Hej hej.
 
 
Promenera, promenera, promenera.
 
 
Vi var på väg mot ett hål i väggen som vi hört gjorde väldigt goda väldigt prisvärda vegetariska burgare. På väg dit gick bland annat förbi Groentenmarkt. Hej gubbe i powerpose.
 
 
Och Korenmarkt.
 
 
Vi hade bestämt oss innan resan att hålla priser för måltider så lågt som möjligt, och prioritera extra våfflor och öl över bord och stol-restauranger.
 
 
Så satt vi sedan och åt vegoburgare med pommes och coleslaw och njöt av denna utsikt som dessutom var helt gratis.
 
 
Sedan började det regna och molnen bli mörka och ögonlocken tunga, så vi bestämde att det nog kunde vara dags att gå hemåt.
 
 
För trots att vi tillbringat en hel lång dag i Ghent hade vi ännu mycket kvar att se, men det var inget vi var redo för förrän vi fått lite sömn i oss. Tack och bock för första dagen Ghent, och tack du som läst om du tagit dig igenom detta hela långa inlägget!
 
Translation; The first day of our Brussels trip was spent in Ghent, a lovely medieval flemish city with lots of beautiful old architecture and pittoresque canals. We saw some cathedrals, walked on 500 year olds streets,
ate belgian waffles and enjoyed the view from Ghents' own Belfry.
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-09-11 09:18:42

Hahaha jag gjorde exakt samma för två veckor sen! (Trafalgar square). Trafalgar ruta? Plats? Sen fick jag helt enkelt googla.

Svar: Hahaha <333 älskar när en fastnar i ett annat språk, känner mig närmast som en oglamorös Maria Montazami. Tassels?
Frida

Postat av: LisaMarie

Publicerad 2015-09-11 18:46:49

Oj vilka byggnader! Verkligen som en liten sagostad.

Svar: Visst är det? Älskar verkligen Belgium :)
Frida

Kommentera inlägget här
Publiceras ej