En klännings historia

Publicerad 2016-01-19 07:08:00 i Klänningar och kjolar, Livet,

Jag tycker verkligen så himla mycket om återanvändning, och speciellt när det kommer till klänningar. Inte bara för att de är helt fantastiska, utan även för att jag älskar deras historia. Det är så fint med kläder som inte bara sytts och hamnat på en galge utan sytts och sedan levt ett helt liv innan de hamnat på galgen där jag hittar dem och tar med dem hem. Och jag älskar historien de berättar bara genom att vara. Balklänningen med en vinfläck från när de dansade så fort att glaset skvimpade över. Skjortan med en knapp borta från den där varma sommardagen då de bara måste in i sjön och allt åkte av lite för fort. Kjolen med en reva i nederkanten från när hon gick genom snåren en sommarmorgon och plockade bär. Bläckfläcken på ärmen från det där provet. 
 
Victorian
 
Jag älskar att fundera på vilka människor det är som gråtit och skrattat och levt i de här klänningarna som nu blivit mina. Vilka de var, hur de såg ut. Det enda jag vet om dem, är det enda jag vet att vi delar; samma klädstorlek. Allt annat är ett enda stort mysterium. Vilka var de? Jag älskar att undra och tänka och fantisera över det. Det enda som är lite sorgligt, är att alla dessa undranden aldrig får svar. Jag vet ju inte vem det var som beställde den gula balklänningen, eller vem som spillde dricka på min röda kjol. Jag kommer aldrig få veta det. För hur mycket jag än gillar att tänka att mina klänningar levt ett liv innan mig så kommer de ju aldrig kunna berätta om det. Det förblir förevigt ett mysterium.
 
Victorian
 
Därför tycker jag det är så fint när jag får kläder av släktingar och vänner, och får höra klänningens historia. För då blir historien så nära, så riktig. Den här klänningen är ny för mig men inte för världen, och den har jag fått av min moster. Den köpte hon när hon var i USA under det tidiga 80-talet, och den har sedan dess fått vara med på kusindop och festligheter. Detta mönster och dessa krås och denna kjol och dessa knappar har en hel lång historia, precis som alla mina andra klänningar, men den här historien behöver jag inte fundera över. Jag vet vad den varit med om. Och jag tycker det är så fint. Jag vet vilket liv den levt, för det är inte bara klänningens historia utan min familjehistoria. Och nu, när jag fått ta med den hem och ta med den ut, får jag fortsätta den historien. Jag får det fina uppdraget att låta klänningen leva lite till. 
 
Translation; I love vintage dresses. So much. And not just because they're gorgeous, but because there's so much to them. So much history. When I buy them, they've already lived a life. Someone else once had them, lived in them, laughed in them, cried in them. Spilt wine and went on walks and kissed red lips in the sunlight. I love that. I love how they have a story, and how wearing them allows me to continue that story. This dress was given to me by my aunt, who bought it in the US in the early 80s. And what I love so much about it, a part from the fact that it's gorgeous, is the fact that I know the story, the person, that lived in it before me. I know my aunt, and she's told me about when she wore it. About the story of the dress. And it feels so lovely, to hear the story and not just ponder about it. And so honourable, to get to continue it. To give the dress a bit more story, just by living in it and laughing in it and crying in it a little bit more.
 

Kommentarer

Postat av: jore

Publicerad 2016-01-19 21:44:05

alltså, har aldrig tänkt på det på det sättet. älskar dina blogginlägg som får en att tänka till. har visserligen inte jättemånga plagg från secondhand/loppis, dock några fler ärvda.

i höstas köpte mamma hur som helst en kappa i brun (fusk!)päls till mig på myrornas och hjälp vad jag gillar den!! vill mest ha på hela tiden. idag fick den vara med om ett snöbollskrig och jag undrar om den som hade den innan mig var barnslig nog för att göra sånt.

Svar: Asså du är ju så jäkla fin, älskar dina genomtänkta kommentarer och funderingar och åsikter. Åh asså din kappa låter hur mysig som helst, och snöbollskrig är ju bara <33
Frida

Postat av: Jessica

Publicerad 2016-01-22 18:50:29

Superfin klänning! Tycker också det är himla spännande med kläders historia, köpte en jättefin jacka på loppis i våras som jag har använt hur mycket som helst. När jag köpte den var det ett litet hål i fickan och jag kan inte annat än undra vad som gjorde att det där lilla hålet skavdes upp från början.

Svar: Men tack du! Åh precis, det är ju så roligt att fundera och tänka och undra vem som haft de innan, och hur alla små hål och skavanker kom till. Vilka känslor har detta plagg levt igenom? Så personlig historia som bara gör mig så glad att tänka på.
Frida

Postat av: Lili

Publicerad 2016-01-23 22:30:41

Vilken fin klänning! Gillar också att tänka på ett plaggs historia. Vem bar det, vid vilka tillfällen, hurdan var hen som person, i vilket sammanhang köptes plagget. Allt har en historia och det är så fint, även om man inte känner till den!

Svar: Ja precis, det är ju så roligt att fundera över historia och människor och vad vi har gemensamt med de som var innan och vad som var annorlunda. Så roligt att få försöka lära känna någon, trots att en aldrig kommer få veta vilka de var :)
Frida

Kommentera inlägget här
Publiceras ej